Intervjuer og leserbrev
Andreas Stensvold, avdelingssjef kreftavdelingen Sykehuset i Østfold og nestleder NOF: «Det er vanskelig å akseptere at ett av verdens rikeste land ikke vil prioritere helse som et satsningsområde, tross at det nevnes i festtalene.»
Intervjuet av Stephanie Geisler
Avdelingssjef ved Kreftavdeling SØF. Tidligere styreleder og nåværende nestleder NOF.
Yndlingsfarge: Blå.
Yndlingsforfatter: John Irving og Piet Heien.
Yndlingsband/- musikk: ABBA, klassisk
Hva er din bakgrunn/spesialistutdanning?
– Jeg begynte å studere Medisin i Halle an der Saale i Tyskland og avsluttet i Umeå i Sverige. Etter noen år med indremedisin i Telemark kom jeg i 2004 til Radiumhospitalet, hvor jeg hadde min spesialist utdanning. Jeg disputerte (PhD) innen uroonkologi i 2012. I tillegg til klinisk virksomhet var jeg noen år hovedtillitsvalgt for YLF og har brukt mye tid på Norsk Onkologisk Forening som jeg var leder for i 4 år. For tiden er jeg leder av Norsk Urologisk Cancer Gruppe.
Kona mi er allmennpraktiker i Våler/Østfold og vi har en verdens skjønneste datter (Eleonoora 1 år).
Hvilken posisjon innehar du nå?
– Jeg er avdelingssjef for den nyopprettede kreftavdelingen på Sykehuset i Østfold. Jeg rapporterer direkte til direktøren og sitter i ledergruppen til SØF. Vi skal flyttet inn i helt nytt sykehus på Kalnes (mellom Rygge flyplass og Sarpsborg) med helt ny kreftavdeling og gleder oss til å bli flere onkologer.
Hva førte til at du bestemte deg for å jobbe på kreftavdelingen på SØF?
– Her på SØF har jeg fått mulighet til å bygge opp noe helt nytt i stedet for å bygge ned – dette er veldig spennende!
Hva er dine arbeidsoppgaver? Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut?
– Jeg er sjef for kreftavdelingen og er derfor med på kliniske oppgaver som morgenmøte, poliklinikk og går også visitt på avdelingen. Samtidig må jeg koordinere daglig drift og avdelingens budsjett. Og så planlegger jeg virksomheten på den nye avdelingen. Min arbeidsuke har cirka 60 timer. Heldigvis får jeg sekretær fra første januar 2015 som vil kunne hjelpe meg på den logistiske siden – det gleder jeg meg til!
Hvilke tilbakemeldinger har du fått fra dine tidligere kollegaer (og andre) på at du nå jobber på SØF?
– Jeg har per i dag permisjon fra min stilling på OUS, men har bare fått positive tilbakemeldinger. Mine nye kollegaer på SØF er veldig positive og ledelse her er lydhør for mine innspill.
Hva er den største forskjellen mellom å jobbe på OUS og det å jobbe på SØF?
– På OUS var jeg del av et stort fagmiljø samt strålebehandling. Her er det et stort akutt sykehus med et opptaksområde på vell 280 000, onkologien spiller en viktig rolle, men er ikke så sentral. Allikevel hører alle her på det jeg har å si, noe som ikke alltid har vært tilfellet på OUS.
Savner du noe fra din virksomhet på OUS?
– Jeg savner forskningen og stråleterapien, men er sikker på at vi skal få dette på plass på SØF på sikt.
Hvordan var det å være leder for Norsk Onkologisk Forening?
– Jeg var med på og bygge opp og markere organisasjonen NOF som en av de viktigste organisasjonene innen kreftbehandling. Tiden som leder av NOF var veldig morsomt og spennende, men periodevis var slitsomt å stå i front. Kontakten med det politiske miljøet var spennende. Jeg har vell alltid vært tydelig og synes fremdeles at vi må tørre å stå for noe. I tillegg fikk jeg satt problemet ”onkolog mangel” på kartet.
Hvordan er det å være nestleder av NOF?
– Det er faktisk deilig å ikke ha lederansvaret lengre, men jeg brenner for å videreføre det som er bygget opp!
Hvor ser du de største fremtidige utfordringer for landets kreftavdelinger?
– Det er vanskelig å akseptere at ett av verdens rikeste land ikke vil prioritere helse som et satsningsområde, tross at det nevnes i festtalene. Fremtiden vil bringer bedre og bedre medisiner og annen behandling.
Dette innebærer faren av et 2-delt helsevesen hvor det offentlige ikke lengre er villig til å dekke optimal behandling. Samtidig må vi tørre å prioritere, men dette bør skje i åpne demokratiske prosesser. Vi kan ikke
akseptere at helsevesen styres av byråkrater bak lukkede dører.
Hvor ser du de største fremtidige sjansene for landets kreftavdelinger?
– Med etablering av pakkeforløpene har vi en utrolig mulighet å vise at onkologi er et viktig fag som kan vise vei for andre fagområder. Vi kan oppnå mye for våre pasienter hvis vi spiller kortene riktig.
Noe du har lyst til å si til landets onkologer?
– Vi har et fantastisk yrke og fag. Vi må tørre å stå for noe og vi må aldri gå på akkord med faget. Vær sannferdige og opptatt av god og trygg behandling med pasienten i sentrum!