OnkoNytt

Stråleterapi i Ålesund

Tatiana Abramova, overlege, Kreftavdelingen, Helse Møre og Romsdal HF
Christoffer Lervåg, medisinsk fysiker, Kreftavdelingen, Helse Møre og Romsdal HF


Introduksjon

Kreftavdelingen i Helse Møre og Romsdal feiret i fjor sitt 10-års jubileum. Dette var en stor begivenhet for alle ansatte som er stolt over det kreftavdelingen har fått til i sine første leveår. Fra først spadetak i 2002, og oppstart av klinisk behandling i 2004, har vi gjennomgått en gradvis endring fra oppstartsfasen med tette bånd til regionssykehuset til en stadig modnere driftsfase med høy grad av uavhengighet.

Overordnet om utstyr

Kreftavdelingen i Ålesund var i oppstarten definert som en satellitt av St Olavs hospital. For stråleterapiens del la dette premisser i form av utstyrsmessig likhet. Både innen maskinvare (linak) og programvare (doseplan og verifikasjonssytem) var det naturlig å samkjøre med St Olavs. Dette har muliggjort en sømløs pasientflyt mellom sykehusene, og vi har mangfoldige eksempler på pasienter som har fått gjennomført utredning/CT/doseplanlegging ved det ene sykehuset og fått strålebehandlingen gjennomført ved det andre sykehuset. Denne samkjøringen har vært en tilrettelegger for et nært og godt samarbeid mellom de to miljøene – et samarbeid som vi fortsatt nyter godt av 10 år senere.

Utvikling senere år

Utstyrsmessig har det vært lite nytt i Ålesund siden vi startet opp med 2 linaker, 1 CT og 1 simulator i 2004. Med typisk 10 års levetid på denne type maskinvare, har vi de siste år befunnet oss i sluttfasen av utstyrets levetid, og således naturligvis ikke vært i front hva gjelder funksjonell kapasitet. Innenfor de rammene vi har hatt, føler vi likevel at vi har klart å være tidlig ute på noen områder. Vi var, etter Trondheim i 2006, pionerer innen avskaffing av simulator i stråleterapi i Norge. Vi har samtidig vært en foregangsavdeling innen kostnadseffektiv pustestyrt behandling – ved hjelp av et egenutviklet system basert på hyllevare-komponenter bygget rundt en avstandsmålende laser. Dette systemet har vært i klinisk drift siden 2012. På programvare-siden var vi, sammen med Trondheim, først i landet til å ta i bruk verifikasjonssystemet Mosaiq, som siden har blitt implementert også i Oslo, Kristiansand og Gjøvik.

Pasientmengde/Ventetider/effektivitet

Det er vår målsetning at de aller fleste pasienter fra Møre og Romsdal som har behov for strålebehandling, skal få det ved Ålesund sykehus. Å slippe å måtte dra langveis avgårde for å gjennomføre en tidkrevende behandling ved et regionalt sykehus, er noe vi tror de fleste pasienter opplever som positivt. Det er nå ca 550 pasienter som årlig får strålebehandling i Ålesund. Vi tilbyr kurativ strålebehandling for de vanligste diagnosene: Bryst, prostata, lunge, endetarm, urinblære, hud, abdomen og hjerne. I tillegg tilbyr vi palliativ strålebehandling til alle pasienter som har behov for dette. Vi er fornøyd med å kunne tilby strålebehandling praktisk talt uten ventetid: Som hovedregel får pasienter oppstart av strålebehandling innen én til to uker etter mottatt rekvisisjon.

Kvalitet

Kvalitetssikring er stadig et aktuelt tema for helsevesenet i Norge. Stråleterapien har historisk sett vært flinke på dette feltet, mye takket være tilretteleggingen som har vært gjort i regi av Statens strålevern. Ålesund sykehus er blant stråleterapimiljøene i Norge som år etter år rapporterer flest avvik. Dette er vi stolt av. Vi er overbevist om at det å ha en offensiv og positiv holdning til avviksrapportering er med på å sikre en kontinuerlig høy kvalitet på arbeidet vårt.

Forskningsaktivitet/studier

Det kan være utfordrende for en liten avdeling, fjernt fra universitetsmiljøet, å engasjere seg i forskningsarbeid. Vi har likevel lykkes å involvere oss i flere forskningsprosjekt. Sammen med Trondheim gjennomfører vi en randomisert studie på effekten av strålebehandling av prostata med små marginer (online IGRT) mot tradisjonelle marginer (offline IGRT) (RIC-studien). Videre er vi i gang med en studie av palliativ strålebehandling av skjelettmetastaser (PRAIS). I tillegg deltar vi også i en internasjonal studie av fraksjonering ved strålebehandling av småcellet lungecancer (THORA). En av våre fysikere har påbegynt et doktorgradsstipendiat innen temaet pustestyrt strålebehandling av brystkreft. I forbindelse med dette arbeidet pågår flere studier som undersøker gjennomførbarheten av pustestyrt strålebehandling for lokal og lokoregional brystkreft. Videre planlegges det til høsten oppstart av en omfattende ny strålestudie sammen med St. Olavs Hospital. Denne studien vil undersøke langtids bivirkninger på hjertet etter strålebehandling ved brystkreft. Sist, men ikke minst, har vi en overlege som er i startfasen av et PhD-prosjekt i samarbeid med St Olavs, NTNU og Kreftregisteret, omkring risikoprofil for ny kreftsykdom for pasienter med prostatakreft, med hovedfokus på risiko for stråleindusert kreft.

Fremtid/nytt utstyr

Etter 10 år med en forholdsvis begrenset utstyrsmessig fornyelse, står stråleterapien i Ålesund nå foran en tilnærmet totalutskiftning av utstyr. En splitter ny Elekta Versa HD linak ble satt i klinisk drift tidligere i år, og med denne ble vi endelig i stand til å gjøre rotasjonsbehandling (VMAT), som tillater konform dosefordeling med hurtig avlevering. Flere sykehus i Norge har allerede tatt i bruk denne lovende teknikken i begrenset omfang. Når vi etter planen får komplettert med ny linak nr 2 i løpet av sommeren, slik at vi dermed har to topp moderne tvillingmaskiner, planlegger vi en offensiv klinisk innføring av rotasjonsbehandling.  Målsetningen er at mesteparten av behandlingen vår skal være rotasjonsbasert i løpet av et par år. For å lykkes med dette, har vi valgt å fortsette en strategi med å unngå bindinger til en total-leverandør løsning, og istedenfor satse på et tredjeparts doseplan-program: RayStation. Med den resulterende kombinasjonen av program- og maskinvare ønsker vi i løpet av kommende år å sette spor etter oss i det norske stråleterapimiljøet. Vi skal bli ledende på effektivitet: På doseplanlegging, ved hjelp av høy grad av programvare-assistert automatisering. Og på behandling, ved innføring av rotasjonsbehandling, effektive avbildningsrutiner og eksterne omkledningsrom, reduserer vi standard behandlingstid fra 15 til 10 min.

Avslutning

Til slutt vil vi uttrykke takknemlighet til alle de som har vært med på utviklingen av stråleterapien i Ålesund. Her er det mulig å fremheve mange navn, men fattet i korthet er det kanskje én person som fortjener særskilt omtale. Olbjørn Klepp var den store pådriveren for opprettelse av kreftavdelingen og stråleterapien i Ålesund. Hans enestående erfaring i fagfeltet har vært en kjerneressurs for kreftavdelingen i disse 10 årene, og selv om han nå har tatt et velfortjent steg inn i pensjonisttilværelsen, er vi sikker på at vi vil fortsette å dra nytte av hans erfaring i årene som kommer.

Exit mobile version