OnkoNytt

”Symptom management in patients with advanced cancer and the role of computer assistance”

Hovedveileder: Stein Kaasa
Biveileder: Florian Strasser


David Blum: Symptom management in patients with advanced cancer and the role of computer assistance

David Blum

Pasienter med langtkommet kreft opplever en rekke symptomer. Disse symptomene er ofte underrapportert og underbehandlet. For å håndtere disse symptomene anbefales systematisk kartlegging og klassifisering i palliativ behandling og i onkologi, men det er fortsatt nødvendig å forske mer på hvordan symptomer og tegn best kan kartlegges og klassifiseres. For smerte er det etablert et formelt klassifikasjonssystem, men dette mangler fortsatt for kakeksi.

I den digitale tidsalder er det relevant å stille spørsmål om hvorvidt datateknologi kan være nyttig innen symptomhåndtering, nærmere bestemt for symptomkartlegging, monitorering, klassifisering og behandling, samt om hvorvidt det å ta i bruk datateknologi vil være ha en gevinst.

For å besvare disse spørsmålene har vi gjennomført to studier, en analyse av data fra en stor internasjonal tverrsnittsstudie og en systematisk review. Innsamlet data fra European Palliative Care Research Collaborative (EPCRC) og Swiss Group for Clinical Cancer Research (SAKK) har vært grunnlag for analysene.

De viktigste funnene fra studiene er: Kartlegging og monitorering av symptomer og tegn ved hjelp av datateknologi er gjennomførbart når det er integrert i arbeidsflyten på onkologiske poliklinikker og har potensial til å bedre pasientbehandling.

Å klassifisere pasienter i kakeksistadiene bekrefter konsensusdefinisjonen for kakeksi blant kreftpasienter. I et formelt klassifikasjonssystem for kakeksi blant kreftpasienter er det behov for videre systematisk arbeid for å finne ut hvilke spesifikke momenter som utgjør domenene, og hvilke definerte kombinasjoner av kliniske symptomer og tegn som er nødvendige for at klassifiseringen skal oppnå høy nok sensitivitet og spesifisitet til å kunne brukes i daglig klinisk praksis. Det er behov for å validere den foreslåtte klassifikasjonen av kreftrelatert kakeksi, og det haster å få etablert en tydelig definisjon av pre-kakeksi ettersom disse pasientene er målgruppen for kliniske studier.

Til tross for entusiasmen for ny teknologi så er evidensen for at teknologiske beslutningsstøttesystem forbedrer behandling fremdeles begrenset, og det er behov for forbedringer og mer forskning på klinisk bruk av slike systemer. Det har blitt identifisert faktorer som kan forbedre teknologiske beslutningsstøttesystem: Systemene må være enkle å bruke, og rådene som gis må være vanskelige å overse; mer spesifikt må rådene bli gitt ved selve legekonsultasjonen, og lett tilgjengelig overstyring av varsler fra systemet bør forhindres.

Det trengs mer forskning for å finne svar på hvordan man best kan integrere teknologisk symptomkartlegging og monitorering av symptomhåndtering i daglig klinisk praksis, samt av hvordan man skal vise gevinsten ved slike systemer.

Exit mobile version