OnkoNytt

Stråleenheten/kreftenheten Gjøvik

Anna Katharina Lederer, stråleterapiansvarlig overlege


Det er alltid spennende å høre fra andre avdelinger – spesielt i et så familiært fagmiljø som onkologi er i Norge. Vi ble bedt om tilbakemelding vedrørende de nyeste utviklinger på kreftenheten/stråleenheten Gjøvik – noe vi gjerne etterkommer.

Aktivitet og pasienter

Et viktig steg for oss, i det siste, var introduksjon av kurativ strålebehandling av pasienter med prostatakreft høsten 2013. Ved siden av utvidelsen av vår faglig kompetanse, ga denne alltid blide pasientgruppen ny energi og god stemning i vår avdeling, noe som vi ikke hadde regnet med. Ved siden av generell økning av antall strålebehandlinger fra år til år, førte denne nye
pasientgruppen til en 24% økning av aktivitet på våre strålemaskiner i 2014. Som konsekvens av det, hadde vi i 2014 på våre 2 strålemaskiner for første gang 12000 frammøter totalt, som er en god og ønsket utnyttelse av strålemaskin kapasiteten. Tumorentitetene som strålebehandles hos oss, rekker nå fra palliativ strålebehandling for alle tumores til kurativ strålebehandling av brystkreft, prostatakreft, lungekreft og primaere hjernesvulster. I samarbeid med Radiumhospitalet gir vi i enkelte tilfeller også kurativ stråle-behandling til lymfomer/sarkomer, gynekologisk kreft, ØNH-kreft og endetarmskreft. Også vår enhet med systembehandling og onkologiske kontroller har de siste årene hatt en stor økning i aktiviteten. I de siste 5 år økte aktiviteten med 30 % til aktuell 4340 konsultatsjoner i 2014. Her er årsaken ikke inklusjon av en ny pasientgruppe, men større generell aktivitetsøkning.

Maskinpark

Et annen stor forandring for onkologien på Gjøvik er installasjonen av 2 nye strålemaskiner (Versa HD fra Elekta) inklusive et nytt system for posisjonering/gating (C-rad), ny doseplansoftware og ny CT. CT ble installert i 2014. Installasjon av stålemaskinene og posisjoneringssystemet samt doseplansoftware har akkurat startet. Det satses på at den første strålemaskinen er på plass i slutten av 2015 og den andre maskinen i sommeren 2016. Disse nye maskinene åpner en helt ny verden for oss, men innebærer også store utfordringer. Vi vil langsomt transformeres fra en avdeling med enkel strålebehandling og doseplanlagt 3D-konformal stråleterapi til en avdeling som også kan levere VMAT/IMRT samt gating og mulighet for stereotaktisk stråling. For første gang vil vi ha både maskiner og software (dvs doseplanlegging/booking/strålerekvisjon og maskindata) fra en leverandør, med god kommunikasjon til gating-systemet. Dette ser vi veldig spent fram til og gir oss store forventninger med tanke på bedre effektivitet /kommunikasjon, raskere arbeidsflyt og større pasientsikkerhet.

Bemanning og internt organisasjon

På bemanningsfronten ser det litt lysere ut, men spesielt på lege- og sykepleierfronten er det ikke helt optimalt ennå. For tiden har vi 3,65 overlege årsverk, 1 konstituert overlege årsverk, 3 LIS årsverk, 3 fysiker årsverk, 15 stråleterapeuter årsverk og 6,3 kreftsykepleier årsverk som jobber på kreftenheten/stråleenheten. Frem til nå omfatter kreftenheten / stråleenheten Gjøvik kun poliklinikk for kjemoterapi og stråleterapi inklusive onkologiske kontroller. Kreftenheten ligger organisatorisk og faglig under Sykehuset Innlandet Gjøvik, i motsetning til stråleenheten som er faglig og dels organisatorisk underlagt OUS. 1.1.2016 overføres virksomheten av vår stråleenhet til Sykehus Innlandet Gjøvik. For oss internt er dette en stor organisatorisk prosess.

Tverrfaglig samarbeid og kommunikasjon

Strukturen av Sykehus Innlandet med sykehus på Kongsvinger, Tynseth, Hamar, Lillehammer og Gjøvik med hver sin kreftenhet og en stråleenhet på Gjøvik, har sine logistiske utfordringer. Ved siden av lokale tverrfaglige møter på hvert sykehus, har vi for lungekreft og prostatakreft bygget opp ukentlige tverrfaglige møter via videokonferanse med deltagelse av alle sykehus, som gir både grunnlag for bredere faglige diskusjoner, raskere utredning og start av pasient-behandling og bedre kommunikasjon. Hos onkologene har vi en viss rotasjon mellom sykehusene. En av våre overleger jobber både på Hamar og Gjøvik og vi har regelmessig LIS fra Hamar som har en del av sin onkologisk utdannelse på stråle-enheten hos oss.

Hovedinngang til Stråleenheten Gjøvik med sin vanlige pasientdrift.

…og stor aktivitet på baksiden ved nytt linacrom.

Forskning

Tross underbemanning spesiell på lege-siden og nok utfordringer i den onkologiske hverdagen, har vi en vis forkningsaktivitet på Gjøvik, som vi prøver å bygge ut mer og mer. Ved siden av deltagelse i nasjonale studier og internasjonale studier, intensiverte vi i det siste samarbeidet med kreftenheten Hamar som har en aktiv PhD-kandidat. Sammen med kreftenheten Hamar og Høyskole Gjøvik er et PhD-arbeid under planlegging.

Exit mobile version