OnkoNytt

St Olavs Hospital HF – Nytt fra Kreftklinikken

Av klinikksjef Jo-Åsmund Lund


Jo-asmund-Lund

Jo Åsmund Lund

Kreftklinikken er i ferd med å legge bak seg en svært hektisk høst, etter at vårsesongen ble roligere enn antatt. Med andre ord går aktiviteten i bølger, som vanlig. Klinikken har vært gjennom store omstillinger de siste årene, der økt poliklinisk aktivitet, langt færre sengeplasser og reduksjon i antall sykepleierstillinger/sekretærer har satt sitt klare preg på hverdagen. Det siste året har imidlertid vært roligere, og fokuset har vært dreid vekk fra store organisatoriske endringer. 

Endringene ved klinikken har den siste tiden i langt større grad hatt et faglig preg, i form av for eksempel nye behandlingsmuligheter. Pustestyrt strålebehandling ved adjuvant behandling av brystkreft er nå en del av vår standardbehandling, og en rekke nye medikamenter har vært vurdert og til dels tatt i bruk. Den betydelige økningen i antall kostbare medikamenter for livsforlengende kreftbehandling har medført at vi må ha ennå større fokus på å selektere de riktige pasientene til slik behandling, og samtidig avslutte behandlingen til riktig tidspunkt.

Også innen diagnostikk har det skjedd store endringer; det er i skrivende stund ca 1 år siden PET-senteret ved St Olavs Hospital ble åpnet. Samtidig ser vi at annen billeddiagnostikk også øker i kompleksitet og omfang. Hverdagen preges av at ressursene innen billeddiagnostikk er under press og må benyttes på mest mulig ”rett” vis. Legene ved Kreftklinikken har hatt mange slike diskusjoner i ulike fora det siste året – både prinsipielle diskusjoner og felles vurderinger av enkeltpasienter.

Vi opplever stor interesse blant leger for å jobbe med onkologi i Trondheim, vi har regelmessig 30-40 søkere til LIS stillinger, og det er som regel flere kvalifiserte søkere til hver overlegestilling. Dette er selvsagt gledelig sett fra pasientenes, sykehusets og samfunnets side, men for den enkelte lege kan en slik situasjon oppleves som usikker fordi formell kompetanse i form av spesialitet i onkologi og PhD ikke lenger er noen garanti for umiddelbar tilsetning i fast overlegestilling.

St Olavs Hospital har arbeidet svært målrettet med standardiserte pasientforløp i flere år, og spesielt i 2014. Pasientforløpene er godt implementert for de mest prevalente kreftsykdommene, ikke bare på Kreftklinikken men – minst like viktig – også ved de andre klinikkene som utreder og behandler kreftpasienter. Vi har utviklet en egen programvare som overvåker pasientforløpene (eSP, elektronisk standardisert pasientforløp), og opplever at dette er til god hjelp for å kunne monitorere pasientenes forløp på tvers i sykehuset. Vi er dermed godt forberedt på jobben med å implementere de nasjonale pakkeforløpene som nylig er ferdigstilt og som St Olavs Hospital har fått det regionale ansvaret for på vegne av Helse Midt-Norge RHF. Standardiserte pasientforløp er i tillegg en viktig forberedelse til innføring av nytt IKT system, noe Helse Midt-Norge jobber målrettet med å anskaffe.

Klinisk forskning, spesielt innen palliasjon og seneffekter av kreft, er viktige satsningsområder for Kreftklinikken. Vi gleder oss over at vi har et sterkt forskningsmiljø som nylig har blitt tildelt viktige eksterne forskningsmidler på flere store prosjekter, og som bidrar med sentrale posisjoner i store internasjonale forskningsprosjekter. Andelen fast tilsatte overleger med PhD har økt jevnt de siste årene, og denne økningen vil fortsette i 2015.

Kreftklinikken er en spennende arbeidsplass der høy kompetanse og endringsvillighet er nødvendige forutsetninger for å kunne tilby Midt-Norge onkologisk diagnostikk, behandling og omsorg på et høyt nivå. Etter å ha gjennomført både Kreftklinikkens 25 års jubileum og Seksjon Lindrende Behandling sitt 20-års jubileum mener vi Kreftklinikken nå fremstår som en ”voksen”, moderne og balansert onkologisk universitetsklinikk der både ansatte, pasienter og pårørende synes det er meningsfullt å være.

Exit mobile version