OnkoNytt

Rapport fra OnkoLiS 2015

Linn Kruse, Ida Elisabeth Andersen og Gitte Mjåland, LiS ved Senter for kreftbehandling, Sørlandet sykehus, Kristiansand


OnkoLiS er en to dagers nasjonal undervisningskonferanse for leger i spesialisering i onkologi. Møtet arrangeres årlig på Gardermoen, og er kostnadsfritt for deltakerne gjennom et samarbeid mellom Norsk onkologisk forening (NOF) og legemiddelindustrien.

Årets arrangement var det sjette i rekken og OnkoLis har etablert seg som et populært faglig og sosialt samlingspunkt for leger i spesialisering i onkologi.

Konferansen følger en årlig rullering mellom 5 hovedgrupper av kreft: mammacancer, uro-genitale cancere, gastrointestinale cancere, lungecancer/ØNH cancer og CNS-tumores/ lymfomer.

Årets OnkoLiS ble avholdt ved Scandic Oslo Airport 12.-13. februar 2015, der hovedtemaet var mammacancer. Dette var også tema ved det første OnkoLiS i 2010.

Det var deltakerrekord i år med 93 LIS i onkologi til stede, i tillegg til 6 overleger fra NOF og Onkonytt. Representanter fra legemiddelindustrien deltok som sponsor.

Konferansen ble åpnet med en innledning fra styreleder i NOF, overlege Stein Sundstrøm som til daglig jobber ved Kreftklinikken, St. Olavs hospital.

Overlege Erik Wist, avd. for kreftbehandling, Oslo universitetssykehus (OUS) holdt så en interessant oversiktsforelesning om brystkreftens historie, epidemiologi, etiologi og patologi. Vi fikk blant annet se fine eksempler på hvordan brystkreft har blitt fremstilt i kunsthistorien. Han fortsatte med en oversiktsforelesing om systemisk behandling av brystkreft, der han tok for seg alt fra tradisjonell kjemoterapi og hormonbehandling, til nyere medikamenter som f.eks Perjeta.

Etter en liten pause, der godteskålene bakerst i lokalet fikk hyppig besøk, fortsatte seksjonsoverlege dr. med. Ellen Schlichting ved kir.avd OUS med en spennende forelesning om kirurgisk behandling av brystkreft. Man fikk innblikk i historien om brystkirurgi, fra de første pionerene og Halsteds teknikk frem til den sofistikerte kirurgien som utføres i dag.  Professor Kerstin Sandelin, som hadde tatt turen fra Karolinska Universitetshospital i Stockholm, viste oss hvordan brystrekonstruksjon og onkoplastisk brystkreftkirugi utføres hos dem. Vi fikk se mange imponerende bilder, og hun tok bl.a. opp utfordringene med regionale forskjeller i bruk av kirurgiske teknikker.

Den første kvelden ble som foregående år, avsluttet med en bedre middag. Det var god stemning rundt bordene der man fikk utvekslet erfaringer og knyttet kontakter på tvers av sykehusene. Vi fikk også oppleve et humoristisk innslag under middagen som skapte latter i forsamlingen. Flere valgte også å fortsette kvelden i hotellbaren etter maten.

Konferansens andre dag fortsatte med samme hovedtema. Vi hadde fått storfint besøk fra Nederland av dr. med. Liesbeth Boersma ved MAASTRO-klinikken i Maastricht.

Hun er lærer på ESTRO-kursene, og gav oss en innføring i strålebehandling ved brystkreft.

Først fikk vi en fin historisk oversikt. Første forsøk på strålebehandling av en brystkreftpasient ble gjort i Chicago av medisinerstudent Emil Grubbe. Om man søker i PubMed finner man første rapport om stråling ved brystkreft fra 1938, fra Ottawa. Ulike teknikker ble prøvd, blant annet brachyterapi, som er standardbehandling ved flere andre kreftformer i dag. Etter hvert kom man frem til teknikker som er mer like dem som brukes i dag. Mye forskning er gjort for å påvise om strålebehandling virkelig gir gevinst, og om gevinsten er færre lokale residiv, eller også økt totaloverlevelse. Boersma ga oss flott oversikt over viktige artikler opp igjennom historien ettersom man påviste at stråling gir en gevinst både lokalt og i totaloverlevelse. Som de fleste behandlinger i moderne medisin er ikke stråling uten bivirkninger og man har måttet justere behandlingsoppleggene etterhvert for å unngå toksisitet mht hjerte og lunger. Brystkreft er en heterogen sykdom, den har en lokal komponent og en systemisk komponent. Det har vært, og er fortsatt en utfordring å kunne gi riktig behandling til den enkelte pasient. På slutten av forelesingen fikk vi en gjennomgang av nyeste ESTRO retningslinjer for strålebehandling av brystkreft, både brystet alene og lokoregional behandling. Man trenger fortsatt flere studier for å kunne finne de pasientene som trenger mindre eller mer behandling enn det som er dagens standard.    

Seniorforsker, dr.med Pål Møller fulgte opp med en flott forelesning om brystkreft fra et genetisk perspektiv og om genetisk veiledning ved arvelig brystkreft.

Rett før lunsj hadde radiolog ved SUS, Kathinka Dæhli Kurz en forelesning om MR sin plass i brystkreftdiagnostikk. Til tross for liten tid og fallende blodsukker hos deltakerne, klarte hun å fange oppmerksomheten vår og hennes presentasjon var svært lærerik.

Etter en nydelig lunsj var det dr.med. Hans Peter Eikesdal sin tur til å fortelle oss om bivirkninger av brystkreftbehandling samt litt om brystkreft og graviditet.

Med tanke på at salen var fylt av unge kvinner i fertil alder, var det nok en del som innså under forelesningen at toget var gått med tanke på preventiv effekt av tidlig graviditet.

Kasuistikker med spørsmål og interaktiv svaravgivelse skapte engasjement og ble satt pris på av de fremmøte.

Avslutningsvis fortalte seksjonssjef Kristin Svanqvist fra Legemiddelverket om helseøkonomiske vurderinger, og det hele ble rundet av med betraktninger rundt innføring av nye kostbare kreftmedisiner, ved NOF sin styreleder, Stein Sundstrøm.

Årets OnkoLiS var en flott og lærerik opplevelse, og de frivillige i programkomiteen var blant dem som fikk velfortjent applaus.

Neste års OnkoLiS har urogenitale cancere som hovedtema. Konferansen vil finne sted 4.-5.februar, og alle LiS i onkologi vil bli invitert. Det vil også bli mulig for dem som blir ferdig spesialist i onkologi i 2015 å delta forutsatt ledige plasser.

Exit mobile version