OnkoNytt

Onkologisk poliklinikk Drammen sykehus

Av avdelingsoverlege Leiv Sindre Rusten


Onkologisk poliklinikk ved Drammen sykehus ble etablert i 1991. Fra en beskjeden start med to sykepleiere og en lege, har bemanningen øket gradvis til fem leger; avdelingsoverlege/seksjonsleder Leiv Sindre Rusten, onkolog Åse Hollender, onkolog Wenche Gustafson, onkolog Arne Berg og LIS Inger Johanne Zwicky Eide. I tillegg er vi blitt åtte sykepleiere og to sekretærer. Siri Romstad er avdelingssykepleier. Vi har alltid prioritert nært samarbeid mellom yrkesgruppene og er bevisst på at vi arbeider i ”team”.

De siste fem årene har vi sett en gjennomsnittlig årlig vekst i antall kurer på 14 % og i 2014 ligger vi an til en ytterligere økning på 15 %. I 2013 registrerte vi totalt 7555 pasientframmøter, derav 3927 til intravenøs kur. Den store aktivitetsøkningen gir grunnlag for videre utvikling av avdelingen, samtidig som vi opplever voksesmerter. For eksempel er arealknapphet en utfordring når vi vurderer videre ekspansjon.

Drammen sykehus ble godkjent utdanningsinstitusjon gruppe II i onkologi fra 2007 og i 2014 ble tellende tjeneste til spesialiteten utvidet fra et til to år. Status som utdanningsinstitusjon har vært en nyttig pådriver for å systematisere internundervisningen og en LIS i avdelingen stimulerer faglig utvikling.

Organisatorisk var vi lenge tilknyttet Medisinsk avdeling. I 2010, ved etableringen av det nye sykehusområdet Vestre Viken som omfatter sykehusene i Drammen, Bærum, Ringerike og Kongsberg, ble det dannet en egen Kreftavdeling ”på tvers”. Etter omorganiseringen med innføring av stedlig ledelse, ble alle tversgående kliniske avdelinger i Vestre Viken avviklet og fra 2012 er Onkologisk poliklinikk en seksjon i Kirurgiske avdeling Drammen sykehus. Dette oppleves naturlig og har gitt gode muligheter for bedret kontakt med de kirurgiske spesialitetene som jo er viktige samarbeidspartnere i kreftbehandlingen.

Vi har ikke egne døgnsenger. Alle våre ansatte arbeider dagtid og har ikke vakter, og dermed heller ikke avspasering. Det gir god kontinuitet i pasientbehandlingen og de fleste pasientene får sin faste lege og sykepleier, noe vi vet er viktig for mange. Legene tar imot pasienter på poliklinikken fire dager per uke, mens en dag er satt av til andre formål inkludert vurdering av henvisninger og i noen grad tilsyn på inneliggende pasienter. Vi håper imidlertid å kunne utvide vårt tilbud til pasienter på andre avdelinger etter hvert som vi får flere overleger.

Ansatte ved Onkologisk poliklinikk. Fra venstre: Randi Ek, Merete Eriksen, Tone Merete Sætre, Siri Romstad, Inger Johanne Zwicky Eide, Wenche Gustafson, Bente Hansen, Sidsel Baardsen, Bjørg Synøve Moe, Beate Aune, Åse Hollender, Anne-Karin Andersen Eap. Bakerst: Arne Berg, Leiv Sindre Rusten. Mette Teigland var ikke til stede da bildet ble tatt.

Vi opplever at forholdene ligger godt til rette for å drive onkologisk behandling på et stort områdesykehus med mange spesialavdelinger og subspesialiteter. For eksempel innlegges pasienter med nøytropen feber i Medisinsk avdeling og punksjoner ved intratekal behandling utføres av anestesileger. Vi ønsker at våre pasienter i størst mulig grad skal dra nytte av den omfattende spesialkompetansen som er samlet i sykehuset.

Onkologisk poliklinikk har et klart mål om å bidra til å bygge opp kvaliteten på det samlede kreftbehandlingstilbudet ved Drammen sykehus. I så måte stiller vi med onkolog til
ukentlige tverrfaglige møter med mammakirurger, lungeleger, urologer og gastrokirurger. Etter hvert som kreftkirurgien ved sykehuset øker, blir vårt faglige bidrag stadig viktigere.

Opp gjennom årene har vi ønsket å delta i kliniske studier, men med vekslende hell. Knapphet på ressurser har gjort det vanskelig. Høsten 2014 har vi imidlertid fått finansiert en studiesykepleier i 40 % stilling i 4 år fra Norsk lungecancergruppe. Hennes hovedoppgave blir monitorering av IDA- og THORA-studiene i Helse Sør-Øst, men vi håper at det blir begynnelsen på en kompetansebygging som vil lede fram til en egen enhet for kliniske studier.

Som vi alle erfarer er vi midt inne i en rivende utvikling innen medikamentell onkologisk behandling. De nye perorale medikamentene har mange bivirkninger og behovet for veiledning er stort. Vi har derfor etablert et prosjekt der lege og sykepleier samarbeider systematisk i oppfølgingen av pasientene og sykepleieren har en nøkkelrolle i bivirkningshåndteringen. Dette har resultert i at vi planlegger en sykepleierpoliklinikk for dette formålet som vil være funksjonell i 2015.

Sykehusområdet Vestre Viken har 450 000 innbyggere, men allerede i 2030 ventes befolkningen å nå 550 000. Et nytt Vestre Viken sykehus i Drammen er under planlegging og skal ferdigstilles i 2022. Etablering av egen enhet for stråleterapi blir en viktig satsning i det nye sykehuset og det motiverer til videre innsats!

Exit mobile version