OnkoNytt

Nytt fra ”hode/hals-kreft gruppen” Seksjon 3, Oslo Universitetssykehus Radiumhospitalet

Jan Folkvard Evensen. Avdeling for kreftbehandling. Klinikk for kreft, kirurgi og transplantasjon Oslo universitetssykehus, Radiumhospitalet


Klinisk aktivitet
J.F.-Evensen

Jan Folkvard Evensen

For tiden er det knyttet 4 faste overleger i full stilling til hode/hals-kreft gruppen: Cecilie Delphin Amdal og Einar Dale (fyller én overlegestilling, begge er i 50 % klinisk aktivitet og 50 % forskning ), Åse Bratland, Tien Maria Huynh og undertegnede. Øystein Flatebø er konstituert. I tillegg kommer 3 leger i spesialisering. Vi har behandlingsansvar for hode/hals-kreft (glandula thyroidea inkludert), non-melanoma hudkreft (strålebehandling og PDT) og benigne lidelser. Det meste av behandlingen foregår poliklinisk med ukentlig oppfølging av pasientene på ”strålepoliklinikken”. I den grad pasientene trenger innleggelse disponerer vi 15 senger på post A7. I tillegg har vi tre fulle poliklinikker i uken til nyhenvisninger og etterkontroll av pasienter (15-20 pasienter per gang). To dager i uken er det PDT poliklinikk med 8 pasienter satt opp hver gang. Aktivitetstall for nyoppstartet strålebehandling i 2014 er som følger: hode/hals – 379 pasienter, hud – 201 pasienter og gl. thyroidea – 22 pasienter. Siste statistikk for PDT (2012) var 805 pasienter hvorav 115 nyhenviste, 3233 behandlete lesjoner (AK + BCC). Vi antar at det var av samme størrelsesorden i 2014.

Benigne lidelser omfatter endokrin eksofthalmus og choroidale hemangiomer. Det dreier seg om anslagsvis 10 pasienter i året.

Forskningsaktivitet

Vi har samarbeidet med DAHANCA siden 1994. Den siste studien vi deltok i var DAHANCA 19. Man randomiserte der mellom standard behandling (konkomitant radiokjemoterapi) og samme behandling + Zalutumumab, et antistoff mot EGFr. Mindre enn 50 % av de spurte samtykket i å delta. Vi inkluderte 100 pasienter som skal følges i 5 år. Studien ble lukket i juni 2012. En del av pasientene følges fortsatt på poliklinikken. Så langt synes det ikke å være noen forskjell mellom de to armer.

På forespørsel fra MSD startet vi inneværende år to studier vedrørende immunterapi med PD1-hemmeren Pembrolizumab: MK-3475 Protocol 048 og MK-3475 Protocol 055. I først nevnte inkluderes pasienter med residiverende/metastaserende plateepitelkarsinom i hode/hals-regionen til første linjes behandling med 1) monoterapi med Pembrolizumab, eller 2) pembrolizumab + cisplatin/5FU, eller 3) standard behandling med cetuximab + cisplatin/5FU (EXTREME regimet). Planen er å inkludere 780 pasienter. I denne studien deltar også Bergen.

I MK-3475 Protocol 055 inkluderes pasienter med residiverende/ metastaserende plateepitelkarsinom i hode/hals-regionen som er resistente for platinaderivater (cis/carbo) og cetuximab, og som ikke er egnet for lokal behandling. Her kom vi med helt mot slutten og fikk bare inkludert 3 pasienter før studien ble lukket 14.10.15.

Åse Bratland har søkt REK om en Fase I studie med strålesensibilisator (DNA-PK inhibitor) ved blant annet hode/hals-kreft. Videre jobbes det med studier med immunterapi (PD-1 hemmer) som strålesensibilisator ved rebestråling av plateepitelkarsinom i hode/hals-regionen. Dette ligger noe lengre frem i tid.

Av andre industrielt initierte studier har vi STEVIE-studien med vismodegib (hedgehog-hemmer) for avansert basalcellekarsinom. Her stoppet man å inkludere pasienter for en tid tilbake og studien lukkes 02.11.15.

Så har vi CLDE225A2402: Dette er en multinasjonal studie hvor hensikten er å kartlegge den kliniske håndteringen av lokalavansert basalcellecarsinom: ”Global non-interventional study to understand management of difficult to treat patients with locally advanced basal cell carcinoma (LaBCC)”. Vi har forpliktet oss til å inkludere 20 pasienter hvorav 14 er inkludert så langt. Sponsor er Novartis og den kommer som ledd i at firmaet lanserer en hedgehog-hemmer i løpet av kort tid.

RIOT H&N studien (Re-Irradiation or Other Treatment of patients with Head and Neck cancer unsuited for radical RT; Evaluation with Patient Reported Outcome) har som mål å undersøke effekt av behandling hos hode/hals-kreft pasienter som ikke får standard kurativ behandling. Blant disse er pasienter med tilbakefall eller ”2nd primary” i hode/hals-regionen som re-bestråles. Studien åpnet for pasientinklusjon 01.06.15.

Cecilie Amdal er engasjert i internasjonal uttesting av et revidert spørreskjema for måling av livskvalitet hos hode/hals-kreft pasienter. Tittel: An international phase IV field study for the reliability and validity of the EORTC Head and Neck Cancer Module H&N43.

P.g.a. endring i  behandlingsopplegg er det behov for en revisjon av spørreskjemaet. Dette er siste fase av uttestingen. Det skal totalt rekrutteres 650 pasienter. Vi har rekruttert 100 pasienter, oppfølging pågår.

Cecilie samarbeider ellers med professor Simon N Rogers, University Hospital Aintree, Liverpool om innføring av pasient-rapporterte utfall (PRO) som del av klinisk praksis for pasienter med hode/hals-kreft (del av klinisk stipend fra Kreftforeningen). Pasientene skal svare på spørreskjema før de kommer inn til lege, slik at det kan brukes under konsultasjonen. Som del av dette vil vi teste ut norsk versjon av et validert engelsk pasient bekymringsskjemaet: Patient Concerns Inventory (PCI).

Einar Dale er vår proton mann. Som fysiker er han spesielt kvalifisert til det. Det har i en periode vært satt av én dag i uken for innsamling av nødvendige data (laboratoriedata, bildediagnostikk, etc.) og utforming av søknad. Så langt i 2015 er det henvist 3 pasienter med hode/hals-kreft. Det dreier seg om spesielle histologier hvor det ikke har vært behov for elektiv hals (teknisk krevende med protoner). Vanligvis er pasientene i 20-30 års alder, og vår viktigste samarbeidspartner er Heidelberg. Det har også hendt at vi har henvist pasienter til behandling med karbonioner ved CNAO (Centro Nazionale di Adroterapia Oncologica), Italia.

Som en del av RIOT studien jobber Einar med dosepainting (RIDPAINT: ReIrradiation with FDG-PET guided Dose-PAINTing for recurrent and second primary head and neck cancer). Studien er godkjent av REK. Vi har valgt oss ut hode/hals-kreft pasienter med residiv som skal rebestråles. Metoden er under etablering: PET-basert med dose painting by contours (DPBC), dvs. at man velger ut et begrenset sett med konturer, ut i fra SUV verdier, innenfor det tradisjonelle GTV. Disse GTV-PET volumene boostes. Målet er å bedre lokoregional kontroll. Einar har sendt abstract til ESTRO møtet i Torino, Itailia april/mai 2016 og er snart klar til å behandle pasienter med metoden.

Einar har også et prosjekt med retrospektiv gjennomgang av PET undersøkelser brukt til planlegging av stråleterapi hos hode/hals-kreftpasienter på Radiumhospitalet i perioden 2007-2013. Man skal se på SUV verdier versus ulike overlevelsesparametre.

Nylig hadde vi besøk av professor Gerald Fogerty, University of Technology, Sydney, NSW, Australia. Ikke uventet var Fogerty svært opptatt av hudkreft- behandling, melanom så vel som non-melanom. Han forsøker å få til en studie der man skal randomisere mellom strålebehandling og PDT av basalcellekarsinom. Studien skal gjøres i regi av ANZMTG (Australia and New Zealand Melanoma Trials Group).  Vi er invitert til å delta, det blir i så fall først neste år.

Avslutningsvis skal det nevnes at undertegnede er satt til å lede gruppen som skal utarbeide Nasjonalt handlingsprogram for hode/hals-kreft. Vi satser på å kunne sende inn forslag til Helsedirektoratet før sommeren 2016.

Slik går no dagan.

Litteraturreferanser

Delineation of the neck node levels for head and neck tumors: A 2013 update. DAHANCA, EORTC, HKNPCSG, NCIC CTG, NCRI, RTOG, TROG consensus guidelines

Vincent Grégoire et al., Radiotherapy and Oncology, Volumen 110, Issue 1, January 2014, Pages 172–181

CT-based delineation of organs at risk in the head and neck region: DAHANCA, EORTC, GORTEC, HKNPCSG, NCIC CTG, NCRI, NRG Oncology and TROG consensus guidelines

Charlotte L. Brouwer et al., Radiotherapy and Oncology, Volume 117, Issue 1, October 2015, Pages 83–90

Advances in Radiotherapy for Head and Neck Cancer

Vincent Grégoire et al., Journal of Clinical Oncology, October 10, 2015 vol. 33 no. 29 3277-3284

Exit mobile version