OnkoNytt

Kong Olav Vs kreftforskningspris tildelt Olav Dahl

Olav Dahl. Foto: Alexander Hagstadius.

Olav Dahl. Foto: Alexander Hagstadius.

Av Kreftforeningen


Olav Dahl har levert. Gjennom hele karrieren har han og teamet lett etter muligheter og åpninger for å løse biter av kreftgåten. I 1976 startet han sin forskning på stråling. Den gangen ble ikke rektumkreftpasienter med tilbakefall tilbudt stråling, fordi man antok at det ikke ville ha noen effekt.

Det samme gjaldt pasienter med svulster som ikke kunne opereres. Dahl og hans kollegaer har sørget for en liten revolusjon på dette feltet, og i dag tilbys stråling til disse pasientene som en del av standardbehandlingen. Det redder liv, forlenger liv og lindrer smerter hos pasienter med rektumkreft, både her i Norge og internasjonalt.

Varmebehandling

Dahl har i tillegg satt sitt preg på hypertermibehandling (varmebehandling). Både nasjonalt og internasjonalt har forskerne i hans team bevist at ved å høyne temperaturen i hele eller deler av kroppen til 41–42 C°, kan effekten av strålebehandling og cellegift øke for enkelte krefttyper. Varmebehandling brukes når svulsten ikke har spredt seg, og når svulsten ligger sånn til at vanlig behandling ikke er tilstrekkelig. Dahl har vært svært aktiv i den internasjonale faglige debatten innen varmebehandling, og har sittet som president i den internasjonale organisasjonen for hypertermibehandling (ISHO).

Jeg får jo prøve

Da Olav Dahl var 28 år og kom til Haukeland sykehus i 1976, hadde han så vidt rukket å hilse på sin nye sjef før han fikk beskjed om at han ble alene med kreftpasientene og –forskningen på Haukeland. –Først tenkte jeg at nå må jeg vel reise tilbake til Oslo. Jeg var jo ikke spesialist, og det måtte man være for å drive en kreftavdeling. Men så tenkte jeg: Nei, jeg får prøve. Jeg satte meg ned og skrev og fikk de nødvendige godkjenningene fra Helsedirektoratet, fylkeslegen og Legeforeningen. Det ga spiren til avdelingen som i dag består av 40 leger, med forskning og behandling i verdensklasse.

Kreativ og uredd

Olav Dahl er 65 år nå, men har ingen planer om å pensjonere seg. Det er mye som gjenstår. Hvilke kvaliteter har fått ham dit han er i dag? –Jeg har aldri vært redd for autoriteter. Og så har jeg kanskje kreative evner, og kobler ting sammen og prøver ut nye idéer. Det er viktig å gi rom for nye idéer som sjef. Og hvis det er noe jeg tror på, så vil jeg gjerne ha det gjennomført – særlig hvis jeg ser at det kan gjøre en forskjell for pasientene. Jeg liker å veksle mellom den pasientnære hverdagen og forskningen på høyt nivå.

Ikke alene

Dahls kreativitet og gjennomføringsevne har gitt resultater. Det er ikke første gang Dahl får en prestisjetung utmerkelse. I 2012 ble han æresmedlem i Norsk Onkologisk Forening. I 2008 fikk han Europeisk forskningspris for hypertermibehandling i ESHO Awards. –Det er veldig kjekt med Kreftforskningsprisen, sier han og smiler. Men jeg tar det ikke personlig. Vi har vært mange i teamet, kliniske studier gjør man ikke alene.

Tenker på fremtiden

Olav Dahl og hans team jobber for tiden med å løse gåter knyttet til DNA og gener som kan bidra til en mer persontilpasset kreftbehandling. En behandling bedre tilpasset genene til hver enkelt pasient kan føre til at flere overlever kreft, og at flere unngår unødige bivirkninger. Når vi har dette på plass, har vi kommet et langt steg videre. Til det er vi avhengige av bidrag fra gode givere, som deg.

Dahls forskningsbidrag
Exit mobile version