OnkoNytt

Hilsen fra Avdeling for Kreftbehandling og Medisinsk fysikk, HUS

Anne Turid Bjørnevik, overlege


Vi arbeider ved den regionale onkologiske avdelingen i Helse Vest som er hovedsenter for ikke-kirurgisk kreftbehandling for en befolkning på ca. 1 090.000. Kreftavdelingen oppleves som en travel, men god og meningsfull arbeidsplass, med god trivsel hos medarbeiderne.

Avdelingen har 2 sengeposter med til sammen 62 senger, i helger 42 senger. Ved sengepostene var det 4426 heldøgns innlagte pasienter i 2014, herav 33% øyeblikkelig hjelp innleggelser. Den økende andel ø.hj. pasienter er uttrykk for et stadig økende behandlingsvolum av poliklinisk behandlede pasienter, som innlegges med komplikasjoner etter behandling eller grunnsykdommens utvikling.

Poliklinikken hadde 35016 konsultasjoner i 2014. Inkludert i dette tallet er pasienter som får tilbud om ambulant tidligrehabilitering ved vårt senter for opplæring og rehabilitering (KOR).

Avdelingen hadde nominelt 6 strålemaskiner (lineærakseleratorer), men vi har i drift tilsvarende vel 5 linacer, da bemanningen er lavere enn normert og en maskin er utdatert, men nå under utskifting. Vi har en konvensjonell simulator, samt CT for doseplanlegging og virtuell simulering. Det utføres intrakavitær brachyterapi, og avdelingen har flerregional funksjon innen brachyterapi for øyemelanomer. Det var i 2014 hele 32232 fremmøter til stråleterapi.

I 2010 ble det innført strålebehandlingsteknikker med Rapid Arc, mens den moderne, særlig kurative strålebehandling de siste årene i økende grad utføres med volumetrisk buebehandling (VMAT). Regulær drift på stereotaktisk behandling av lungekreft ble startet med første test i november 2009. Det gis også stereotaktisk strålebehandling på noen andre indikasjoner (særlig solitære metastaser) og volumet er raskt økende. Tidsbruken til behandling og doseplanlegging for denne gruppen er blitt en bekymring. Fra januar 2011 er det gitt gatingteknikk for alle pasienter < 70 år med venstresidig brystkreft.

Avdelingen driver hypertermibehandling som potensering av stråleterapi og kjemoterapi, for tiden bare regional behandling.

Vi hadde i 2014 22,5 onkolog overlegehjemler inkludert en hjemmel for «sarkomonkolog» (ortoped); men flere har redusert stillingsprosent for å ivareta forskningsfunksjoner.  En av hjemlene var midlertidig omgjort til LIS-stilling. 6 hjemler er besatt av konstituerte overleger i vikariater, slik at alle hjemlene har vært besatt . Avdelingen har 2 professor I og avdelingssjefen har professor II bistilling. To overleger har eksternt lønnede og tidsbegrensede stillinger som henholdsvis professor II og 1.amanuensis.

I 2014 var det 19 LIS-hjemler. Gjennom året var det 3-4 ferdig cand. med. i LIS vikariater i påvente av oppstart av turnustjenesten. Det er 1 D-stilling. Vi har god søkning til utlyste LIS-stillinger.

For LIS er det tilstedevakt, tjenesteplan på 43 timer. En har samlet opp vakter i vaktuker og fordypningen er samlet med 1 uke om gangen og 3 dager i uken når en har dagvakter.

Bakvakt har hjemmevakt etter kl. 18 hverdager og i helgene (unntak 4 timer tilstedevakt lørdag).

LIS roterer mellom de 2 sengepostene, poliklinikken og simulator med 5-6 måneders intervall. Palliativ sengepost ved Sunniva Klinikk, Haraldsplass Diakonale Sykehus, inngår også i rotasjonen. Etter ½ års tjeneste ved sengepostene, roteres det til poliklinikken, der det er 4 LIS.

Avdelingens forskningsaktivitet er hovedsakelig innenfor feltene molekylærbiologi, hormonelle virkningsmekanismer og kjemo- og endokrinresistens, samt kliniske studier innenfor en rekke tumorformer. De siste årene har immunmanipulering av og mekanistiske studier av ME også blitt et særkjennetegn ved avdelingens forskning.

Publikasjonslisten for 2014 har 43 Cristin-registrerte publikasjoner. Det er 14 leger tilknyttet avdelingen som har avlagt doktorgrad, p.t. ingen LIS. Det er 3 fysikere med doktorgrad ansatt ved avdelingen.

Overleger bidrar jevnlig med konsulenttjeneste ved Haugesund sykehus, først og fremst med vekt på problemstillinger innen GI- og mammacancer.

Andre, relativt nye tilbud ved Kreftavdelingen:

Ungdomsrommet – et fristed for ungdom og unge voksne som er under behandling for kreft. Her kan man slappe av og ha besøk av venner og familie. Rommet er vel utstyrt med PlayStation, Xbox, Wii o.sv, og har også eget kjøkken. Det er ansatt en drifts og fritidsleder ved Ungdomsrommet. Hun er også trivselskoordinator og arrangerer konserter og foredrag som er åpent for både pasienter, pårørende og ansatte.

Kreftsenter for opplæring og rehabilitering (KOR)- gir opplæring til pasienter og pårørende. Pusterommet treningssenter er en del av senteret. I rehabiliteringstilbudet inngår individuell veiledning/ samtaler, fysisk aktivitet, foredrag, gruppesamtaler, sexologisk veiledning, ernæringskurs m.m.

Vardesenteret ved sykehuset åpnet senhøsten 2014 og har foreløpig plassering midt i Kreftavdelingens atrium (mellom Sentralblokken og Parkbygget). Det drives i samarbeid med Kreftforeningen og etter retningslinjer som ved de øvrige større sykehus i landet. Her tilbys blant annet samtale med psykolog, ernæringsfysiolog, jurist og rådgivere fra Kreftforeningen, samt likemannstjeneste, der pasientforeningene er medvirkende.

Som ved de øvrige regionavdelingene, er det et pågående planleggingsarbeid for et kommende partikkelstråleanlegg. Det forventes plassert på en nylig ervervet tomt ovenfor sykehuset, der den tidligere syke-pleiehøyskolen lå. Det arbeides aktivt med oppbygging av kompetanse, i denne omgang særlig for fysikere, doseplanleggere og leger.

Exit mobile version