OnkoNytt

Fra Svinesund til Russer-grensen «På viljen løs – mål og konsekvenser» Mestring……

www.roferd.no


Kjell Tore Solvang har som landslagssjef for våre padlere vært med på å vinne tre OL-gull, fire VM-gull samt fire EM-gull. Han er den mestvinnende treneren i Norge noensinne innen sommeridretter. Han bidro også til at SK Brann tok sitt etterlengtede gull i 2007 – etter 43 år! Å jobbe i en prestasjonskultur med utøvere på dette nivået, gjør at en selv også får en forståelse for at alt er mulig hvis en bare vil og gjør nok. Det handler om prioriteringer. 

Rune Helljesen, medlem Roferd teamet
Mona Friberg, supporter

«Du må ville det du kan. Snart kommer tiden du ikke kan det du vil!» Hele livet handler om valg! Jeg husker at jeg leste en overskrift hvor det stod: «Jeg kom til et veiskille, jeg valgte den minst brukte veien. Det gjorde hele forskjellen»

Tidligere olympisk roer, Kjell Tore Solvang skal ro fra Svinesund til Kirkenes på fire måneder. Han vil ro 10 til 12 timer hver dag. Underveis vil han leve av selvfisket sjømat. Startskuddet for kystekspedisjonen var 2. mai 2015 og går alt etter planen vil han ro i havn i Kirkenes i september. Det er på ingen måte sikkert at han vil lykkes. Vær, vind, strøm og sykdom har stoppet dristige prosjekter før, og mange vil se på Kjell Tores ide som ren og skjær galskap. Klarer han derimot å gjennomføre denne bragden, vil han skrive seg inn i historien. Mange har seilt og rodd deler av denne strekningen, men ingen har tatt for seg hele strekket.

Kjell Tore sammen med Ingrid Caroline Sommerseth Orud, barne- og ungdomsansvarlig i Hjernesvulstforeningen, og Pål Kjeldsen, styreleder i hjernesvulstforeningen.

Hvorfor – ja, hva har fått Kjell Tore til å gjøre dette??
I 2011 var Kjell Tore utsatt for en stygg bilulykke som medførte store skader i rygg og nakke. Legen hans kunne ikke tilby ham annet enn å bli uføretrygdet for resten av hans liv. «Jeg hadde 2 valg» er svaret Kjell Tore gir oss. «Enten å gå rundt og syns synd på meg selv eller å kjempe meg tilbake til det livet jeg var vant til å leve». De som kjenner Kjell Tore vet hva han valgte. Men – han måtte ha et mål å strekke seg etter. Målet var å ro fra Hvaler til Kirkenes i en færing på 4 måneder.

«I tillegg» sier han – «jeg fortalte flest mulig om målsettingen min. Da kunne jeg ikke trekke meg».

I fjor – da planleggingen av Rotur 2015 var kommet godt i gang, ble Kjell Tore kontaktet av lederen for lokallaget av Hjernesvulstforeningen i Bergen med et ønske om å fremstå som en ambassadør for pasientforeningen. Kjell Tore tente umiddelbart. Dette var noe han gjerne ville være med på. Om han på noen som helst måte kunne hjelpe disse ungene, ville ingenting være mer gledelig. Som han selv sier – «det handler om mestring. Det kan gå på viljen løs, men det handler om å sette seg mål og ta konsekvensene av de mål man setter seg». Han håper at helgen i Hålandsdalen vil lære ham mye. Kanskje kan han bidra med noe igjen til disse ungdommene?

Ved at han gjennom denne eventyrlige bragden med å ro langs hele norskekysten retter oppmerksomhet mot «drømmer og konsekvenser», vil en del av de innsamlede midlene fra prosjektet hans gå til en mestringshelg for barn operert for hjernesvulst. Denne mestringshelgen skal gå av stabelen i Hålandsdalen i september og 28 barn operert for hjernesvulst inviteres dit. Disse barna lever med senskader etter svulst og behandling og det er viktig at de – så raskt som mulig – vender tilbake til et normalt dagligliv. Liv Grete Skjelbreid Poiree – eier av stedet – tente umiddelbart på ideen om denne helgen. Dette er et tema som opptar Kjell Tore og som han således engasjerer seg sterkt i.

Som han selv sier – «noe av det som kommer til å bære meg nordover når smerten skjærer i kroppen min, er å se inn i to håpefulle barneøyne som kanskje nettopp er operert for hjernesvulst. Det øyeblikket vil jeg oppleve!! Husk vi kan gjøre den forskjellen, tenne en gnist, vise dem at vi bryr oss og unner dem alt det beste her i verden.

Overlege Petter Brandal arbeider på Radiumhospitalet hvor han har ansvar for denne pasientgruppen. Han er også faglig støtteperson for Hjernesvulstforeningen. ” Det er ca. 1000 pasienter i året som rammes av hjernesvulst og av disse er knapt 50 barn” sier Brandal. ” Mange av pasientene med hjernesvulst kan bli friske, mens noen av pasientene har uhelbredelig sykdom. Felles for dem alle er at de ofte har senskader som følge av svulsten og behandlingen av den – operasjon, strålebehandling og cellegift. For alle disse pasientene er det viktig så raskt som mulig vende tilbake til et så normalt dagligliv som mulig. Rehabilitering og mestring – følelsen av å lykkes – er spesielt viktig for denne pasientgruppen. Kjell Tore Solvangs initiativ er derfor meget prisverdig hvorfor jeg ønsker lykke til på roferden og håper det vil rettes mye oppmerksomhet mot barn med hjernesvulst og deres rehabilitering og mestring”.

Den 22. mai hadde Kjell Tore rodd i 3 uker – gjennom 7 fylker og et utall av kommuner og hadde han nådd Askøy utenfor Bergen. Det har vært kaldt vær og motvind, men på veien har han blitt tatt imot av folk langs kysten – overnattet i en reketråler, i et naust, hos venner og tidligere padlere. Han har med telt og sovepose og proviant i tilfelle fiskelykken ikke slår til. I sin 16 fot «Sunnfjordsfæring» har han sikkerhetsutstyr og ikke minst GPS hvor vi kan følge ham time for time på www.roferd.no.

Redaksjonen ønsker Kjell Tore lykke til på den videre ferden og i neste nummer av Onkonytt vil vi få vite mer om dette fantastiske initiativet som handler om mestring – for Kjell Tore og for hjernesvulstbarna som vil få et flott opphold i Hålandsdalen!

Exit mobile version