OnkoNytt

FACBC PET/CT ved cancer prostata

Lymfeknutemetastaser ca. prostata FACBC PET 1.

Lymfeknutemetastaser ca. prostata FACBC PET 1.

Av Marius Normann, fagansvarlig onkolog ved Aleris Kreftsenter.
Prof. Frode Willoch, leder for Aleris Kreftsenter og fagansvarlig radiolog og nukleærmedisiner ved Radiologisk avdeling, professor ved Universitetet i Oslo.
Wolfgang Picker, fagansvarlig radiolog for prostatadiagnostikk ved Aleris Kreftsenter.


Prof. Frode Willoch, Marius Normann og Wolfgang Picker.

For få år tilbake var palliativ hormonbehandling det eneste tilbudet til pasienter med PSA stigning etter strålebehandling for cancer prostata. I dag finnes det i Norge forskningsprotokoller med kurativ intensjon for mange av disse pasientene. Ved lokalt residiv etter strålebehandling kan både salvage brachyterapi (Radiumhospitalet), prostatektomi og høy energi ultralyd (HiFU) behandling (Aker sykehus) være aktuelt. Tilsvarende kan man ved lokalt residiv etter prostatektomi gi salvage ekstern strålebehandling. I tilfeller der man kun påviser spredning til lymfeknuter i bekkenregionen, inkluderes nå pasienter til protokoll for ekstern strålebehandling med integrert boost, blant annet ved Haukeland Universitetssykehus. Felles for disse behandlingene er risikoen for nye bivirkninger, eller forsterkning av eksisterende bivirkninger etter tidligere behandling. Man bør derfor tilstrebe nøyaktig utredning før potensielt skadelig behandling iverksettes. Påvises det fjernmetastaser bør man nøye vurdere nytteverdien av behandling ut over kirurgisk eller kjemisk kastrasjon.

I takt med et økende behandlingstilbud til denne pasientgruppen, øker også behovet for en presis utredning av residiv eller metastaser. De siste tre årene har vi i Norge fått et nytt verktøy innenfor prostatadiagnostikk. FACBC PET/CT har hos oss vist seg å gi nyttig tilleggsinformasjon om utbredelsen av prostatacancer. Dette gjelder både i vurderingen av pasienter med biokjemisk tilbakefall (PSA stigning) etter kurativ behandling, og ved primærutredning av morfologisk usikre eller normale lymfeknuter ved MR hos pasienter med høyrisiko sykdom. MR prostata staging bør gjøres med iv kontrast og diffusjonsserier for å selektere pasienter som kan ha nytte av PET. Tilgangen på optimal MR prostata diagnostikk varierer, etter vår vurdering, relativt mye fra sykehus til sykehus. PET/CT kan bidra til å sikre sensitiviteten på lymfeknutediagnostikken.

Lymfeknutemetastaser ca. prostata FACBC PET 1.

Internasjonale retningslinjer (bla NCCN) omtaler Choline PET ved metastaseutredning av prostatacancer. Choline PET anbefales fra NCCN ved PSA>1,0. Dette er en eldre tracer med lavere sensitivitet en FACBC. Vår erfaring er at PSA bør være større enn 0,5 for å ha en rimelig mulighet til å kunne detektere metastaser. FACBC PET/CT bør suppleres med MR skjelett for å oppnå best mulig sensitivitet og spesifisitet i skjelettet.

FACBC PET/CT i kombinasjon med MR gir etter vår mening den mest nøyaktige utredningen ved tilbakefall av prostatacancer.

FACBC

FACBC er en forkortelse for Anti-1-amino-3-[18F]fluorocyclobutane-1-carboxylic acid og omtales også som fluciclovine. Den er en kunstig aminosyre analog av typen Leucin brukt som tracer for PET. Den tas opp i kroppcellene som leucin (via hovedsaklig Na-avhengige aminosyretransportere og til en viss grad av Na-uavhengige L-transportere). På grunn av dens kunstige struktur metaboliseres den ikke, men resirkuleres og utskilles gradvis. Det betyr at de ulike organene lader opp traceren for så å skille den ut igjen. Utskillelsen skjer med ulik kinetikk mellom de ulike organene og resulterer i best kontrast de første 30 minuttene etter intravenøs injeksjon. PET undersøkelse med FACBC gjennomføres derfor helst mellom 0 og 30 minutter etter at traceren er gitt. Biodistribusjon: FACBC fordeler seg annerledes enn den klinisk mer kjente traceren FDG. – Det er lav bakgrunnsaktivitet i hjernen og glandula thyroidea, mild til moderat oppladning i lymfoid vev i oropharynx, mens det kan være moderat til kraftigere aktivitet i spyttkjertlene. – Muskulatur (hjerte, skjelettmuskulatur og glatt muskulatur) viser mild til moderat aktivitet. I benmargen er det en moderat oppladning. – Brystvev har minimalt til moderat oppladning. – I mageregionen er det en kraftig oppladning i lever og pancreas, lavt i milten, mens det er varierende i binyrer og tarm. Innenfor undersøkelsestidsrommet er det stort sett lav utskillelse via urinen, men graden av utskillelse bør taes hensyn til ved undersøkelse av f.eks. prostata og sædblærene. Prostata har etter injeksjon av FACBC en moderat aktivitet i overgangssonen, mens perifer sone har lav aktivitet – Lymfeknuter har vanligvis lav oppladning, men reaktive lymfeknuter (typisk umiddelbart ovenfor og nedenfor lyskebåndet) viser moderat og noen ganger kraftigere oppladning. Først og fremst er FACBC evaluert for bruk ved prostatakreft. I tillegg er det pågående studier for bruk av FACBC ved gliomer, brystkreft, parathyreoidea adenomer, nyrekreft, tykktarmskreft og hode-hals tumores.

Exit mobile version