OnkoNytt

Doktorgrad: «Treatment and outcome of anal cancer in Norway»

Anne Gry Bentzen.

Anne Gry Bentzen.

Anne Gry Bentzen forsvarte sin avhandling “Treatment and outcome of anal cancer in Norway” for graden PhD ved Universitetet i Tromsø Norges Arktiske Universitet den 13.06.13.

Avhandlingen er basert på komplette nasjonale tall på behandlingsresultat fra pasienter som ble behandlet for anal cancer fra 2000-07 og en oppfølgingsstudie av langtidsoverlevere for kartlegging av uønskede seneffekter.

Behandlingsresultatene er i samsvar med tilsvarende uselekterte studiepopulasjoner. Overlevelsen er relativt god med 5 års cancer spesifikk overlevelse på 75 %, men nær en fjerdedel residiverer. Menn og pasienter med økt sykdomsstadium har økt risiko for residiv. Balansegangen mellom risiko for potensielt livstruende toksisitet opp mot fare for utilstrekkelig behandling er et klinisk dilemma spesielt hos alderssvekkede og pasienter med komorbiditet. Individuell vurdering og tilpasning er ofte påkrevd, men i utgangspunktet bør alle uansett alder bli vurdert for full behandling.

Residivfrie overlevere etter anal cancer med minimum 2 års oppfølging ble tilbudt deltagelse i en tverrsnittundersøkelse for kartlegging av helserelatert livskvalitet, nevrotoksisitet og avføringslekkasje. Deltagerens selvopplevde helse ble belyst ved hjelp av spørreskjemaene EORTC QLQ-C30 og QLQ-CR29 og SCIN (Scale of Chemotherapy-Induced long-term Neurotoxicity). St. Marks score for fekal inkontinens ble utført ved tlf. intervju. Resultatene som ble sammenlignet med alder- og kjønns-matchede kontroller fra normalbefolkningen viste at anal cancer overlevere hadde betydelig nedsatt sosial- og rollefunksjon, nedsatt global livskvalitet, mer diaré, setesmerter, luft- og avføringslekkasje og problemer relatert til seksualfunksjon. Hele 43 % rapporterte avføringslekkasje av varierende grad og 64 % beskrev manglende evne til å utsette avføring i 15 minutter etter oppstått avføringstrang. Varierende grad av livsstilsendring på bakgrunn av fekal inkontinens ble rapportert av 80 % hvorav nesten halvparten oppga at dette medførte daglige livsstilsendringer. Nevrotoksisitet var ikke et fremtredende symptom selv om det var en tendens til mer øresus blant cisplatinbehandlede.

Exit mobile version