OnkoNytt

CCBIO satser på biomarkører

Av Lars A. Akslen, senterleder, Centre for Cancer Biomarkers CCBIO, Norwegian Centre of Excellence, University of Bergen


Bedre og mer skreddersydd kreftbehandling er en overordnet målsetting for norsk helsevesen. Biomarkører som redskap for å identifisere pasienter til slik terapi er et satsningsfelt: det gir resultater for pasientene, mindre overbehandling, og det er kostnadseffektivt for samfunnet. Det nyopprettede CCBIO i Bergen, et Senter for Fremragende Forskning bevilget av Forskningsrådet i samarbeid med UiB, fokuserer på dette.

Lars A. Akslen.

CCBIO ble åpnet medio 2013 og har en ambisiøs målsetting: ”å oppdage og anvende nye biologiske markører (biomarkører) for kreft, for å gjøre diagnostikk og behandling mer presis og effektiv”.

Målsettingen inkluderer en lang rekke forskningsprosjekt. Tildelingen fra NFR var et resultat av nesten 2 års søknadsarbeid, og 9 forskningsgrupper med 90-100 tilknyttede personer står bak. Universitetet i Bergen bidrar med betydelige egenandeler, og Kreftforeningen og andre støtter gruppene med midler. Satsningen innebærer også en betydelig samling av kreftforskningsmiljøet i Bergen og er derfor et viktig strategisk fremskritt.

CCBIO har formulert sin forskning rundt tre hovedprogrammer: ett for basale modellstudier, ett for klinisk og eksperimentell validering av nye og lovende biomarkører (målrettet diagnostikk), og ett program for klinisk implementering og utprøvende studier. Hvert program har flere prosjekter, og der er mye samarbeid på tvers av programmene. I den basale noden er Donald Gullberg, Anne Christine Johannessen, Karl Henning Kalland, og Rolf Reed sentrale, i den diagnostiske noden arbeider James Lorens og Lars A. Akslen og flere av de andre gruppelederne medvirker, og i den kliniske noden er Bjørn Tore Gjertsen, Helga Salvesen og Oddbjørn Straume sentrale.

Et viktig fokus for CCBIO er studier av svulsters mikromiljø, støttevevet som bygger opp svulster i tillegg til tumorcellene (bindevevsceller, kar, immunceller, matrix). Det har blitt klart at dette vevet spiller en mer aktiv og spesifikk rolle enn tidligere antatt, og det åpner for flere behandlingsmuligheter dersom mekanismer blir kartlagt. Mye tyder på at moderne målrettet kreftbehandling må virke  både på kreftceller og svulstene mikromiljø for å bli mer effektiv.

En hovedutfordring er å oppnå klinisk bruk av resultater. Dette er tidkrevende. Samarbeid med industrien er viktig, og CCBIO arbeider blant andre med BerGenBio, koordinert av James Lorens. Funn av nye behandlingsmål (targets), og samtidig utvikling av biomarkører, krever koordinering mellom ulike aktører for rask videreføring til kliniske forsøk og praktisk bruk. Fokus på innovasjon og samarbeid med Bergen Teknologioverføring er viktig for senteret. CCBIO er knyttet til Utprøvningsenheten ved Haukeland universitetssykehus som ledes av Bjørn Tore Gjertsen.

CCBIO er i ferd med å etablere en ny forskerskole for kreftstudier (CCBIO Research School for Cancer Studies), en åpen forskerskole med fokus på PhD-studenter og postdoktorer. Basiskurs, seminarer og gjesteforelesninger er viktige komponenter. Kurstilbudet samordnes med det som ellers foreligger for PhD-kandidater. Vi starter opp med CCBIO Junior Scientist Seminars der PhD-studenter og postdoktorer holder innlegg og diskuterer med hverandre. Forskerskolen er viktig for god rekruttering.

Fra venstre: Bjørn Tore Gjertsen, James Lorens, Karl-Henning Kalland, Anne Christine Johannessen, Lars A. Akslen, Rolf Reed, Helga B. Salvesen, Oddbjørn Straume, Donald Gullberg.

Ved månedlige CCBIO seminarer inviteres norske og internasjonale forskere til å diskutere ulike emner; det holdes en forelesning, etterfulgt av spørsmål og kommentarer. Disse har pågått nesten et år og har vært svært vellykket. Auditoriet er fullt og engasjementet stort.

CCBIO arrangerer ett årlig hovedsymposium. Vi har hatt to av disse, vårt åpningssymposium 2013, og et nylig avholdt symposium mars 2014 som samlet 160 internasjonale og nasjonale forskere. Over to dager ble det fokusert på tumorbiologi og målrettet behandling, med særlig fokus på biomarkører og svulsters mikromiljø.

Internasjonalt samarbeid er svært viktig i moderne kreftforskning, og det gir økt mulighet for forskermobilitet. CCBIO´s forskere har mange samarbeidsrelasjoner med ledende internasjonale universiteter, og en del forskere er direkte tilknyttet CCBIO. Dette bidrar til å utvikle prosjektenes kvalitet og er dessuten svært motiverende.

CCBIO arbeider med å kartlegge molekylære ”fingeravtrykk” til svulstene. Vi håper og tror at dette arbeidet vil gi resultater i form av bedre og mer målrettet diagnostikk og behandling, til det beste for kreftpasienter.

Exit mobile version