OnkoNytt

Avdeling for blod og kreftsykdommer – Sykehuset Telemark

Telemark fylke er et geografisk stort fylke som strekker seg fra Kragerøskjærgården i sør til Vinje og Hardangervidda i nord-vest. Sentralt i fylket ligger det relativt befolkningstette (ca 110.000 innbyggere) området Grenland bestående av kommunene Skien-Porsgrunn-Siljan og Bamble. Det bor til sammen 175.000 mennesker i fylket.


Vår avdeling har ansvar for utredning og behandling av blod og kreftsykdommer i Telemark, og arbeidsoppgavene har et spenn fra tidlig diagnostikk til behandling og omsorg for pasienter i siste fase av livet.

Avdelingen har hovedbase ved sykehuset i Skien. Der ligger vår sengepost, og som en integrert del av denne har palliativ enhet tre senger beregnet på pasienter som krever særlig avansert palliativ behandling og oppfølging. Mange  av sykepleierne er spesialutdannet i  onkologi, og dette sammen med god kompetanse i hematologi  og onkologi gjør at vi kan administrere og ta ansvar for også avanserte døgnkontinuerlige kurer som krever særskilt oppfølging.

Per i dag består legestaben av 3 overleger og 2 LIS  i onkologi, 3 overleger og 2 LIS i hematologi, 2 overleger og 1 LIS i palliativ medisin. Disse stillingene er besatte, og i tillegg har vi ubesatte stillinger.

Legegruppen: Bak fra venstre, Håvard Hvidsten LIS, Anne Augestad Larsen avdelingsleder, Ronny Dalene overlege palliasjon, Ørnulf Paulsen overlege palliasjon, Tor Jensen onkolog, Øistein Fløtterød overlege, Frode Ramslien hematolog. Foran fra venstre, Nessar Azrakhsh LIS hematologi, Gabriella Ghita hematolog, Christine Stillum LIS palliasjon, Dalia Dietzel onkolog, Julijana Illieski LIS onkologi, Ann Kristin Lia LIS onkologi.

Sykepleiere cytostatika poliklinikken: Bak fra venstre, Linn MichelleTorgersen, Vigdis Echoldt, Norma Hübenbecker, Kristin Storebø. Foran fra venstre: Lone Martinsen, Nalin Mohammed, Marianne Klovholt, Siv Strandhagen Rougthvedt, Ragnhild Riis Gustavsen, Christine Quigstad.

Vi fordeler til en viss grad hovedansvaret for de forskjellige tumorgrupper, og dette gjen-speiler også hvem som deltar i de forskjellige multidisiplinære teamene (MDT). Hematologene har et hovedansvar for de hematologiske og de lymfoide malignitetene, mens de øvrige tumorgrupper er fordelt på onkologene.

Vi har ukentlige MDT møter for brystkreft, GI kreft, urologisk kreft, og lungekreft. I forbindelse med pakkeforløp kreft er flere MDT møter under utvikling. I disse møtene deltar respektive kirurger, radiolog, patolog, medisinske spesialister og onkolog.

I tilslutning til sengeposten har vi en travel poliklinikk som er åpen fra mandag til fredag. Her arbeider onkologer, hematologer, palliativ medisinere og LIS-er i kontorfellesskap. En erfaren stab av spesialsykepleiere administrerer all kjemoterapi som ikke krever døgnkontinuerlig oppfølging. Dette er en aktiv poliklinikk der det administreres kjemoterapi (både kurativ og palliativ) og annen behandling til alle tumorgrupper, all adjuvant og det meste av neoadjuvant behandling, de fleste kurene til gynekologiske pasienter (behandlingsansvar og oppfølging ved DNR), likeså til lungecancerpasientene og de hematologiske malignitetene.

Fordi det er relativt store avstander i fylket, og for at pasienter skal få behandling nærmest mulig der de bor, så har vi behandlingspoliklinikker også på Rjukan, Notodden og Kragerø . Vi har felles elektronisk pasientjournal, og for administrering av kjemoterapi benytter vi programmet Cytodose, til hvilket også de tre eksterne poliklinikkene er tilknyttet i nettverk.

I underetasjen ligger ”pusterommet”, som gjennom uka har et variert og godt tilbud til kreftpasienter, og som ledes av erfaren fysioterapeut med spesialkompetanse innenfor kreftsykdommer.

Palliativt team gir råd og følger opp pasienter på sykehusets øvrige sengeposter i tillegg til egne tre senger. I tillegg har de ”uteteam” med lege og sykepleier som både gjennomfører hjemmebesøk og følger opp pasienter på kommunale lindrende enheter. Ukentlig gjennomføres tverrfaglig møte der onkolog, hematolog, sykepleiere fra sengepost og poliklinikk deltar i tillegg til lege og sykepleier fra teamet. Palliativ enhet har også ansvar for et stort nettverk av kommunale kreftsykepleiere.

I tillegg til vanlige kirurgiske, anestesiologiske og medisinske tjenester, så har vi ved sykehuset en stor plastikkirurgisk avdeling med regionsfunksjon på visse områder, noe som gjør at vi til brystkreftpasienter kan tilby et komplett tilbud som inkluderer forskjellige former for rekonstruksjoner, også i direkte tilslutning til primærkirurgien.

Sykehuset har en avansert avdeling for medisinsk genetikk som blant annet utfører supplerende diagnostikk (FISH) på brystkreftpasienter. For øvrig har sykehuset velutbygde avdelinger for patologi, radiologi og nukleærmedisin.

Sykehuset har egen forskningsavdeling, og forholdene ligger godt til rette for den som ønsker å drive forskning. En av våre overleger er i ferd med å avslutte arbeidet med sin PhD dette året.

Når det gjelder regionale og høyspesialiserte tjenester så har vi et godt samarbeid med OUS. Pasienter som har behov for stråleterapi henvises i hovedsak til OUS, mens et mindre antall pasienter får slik behandling ved Senter for kreftbehandling ved Sørlandet sykehus-Kristiansand.

Befolkningen i Telemark er blant dem innenfor Helse sør-øst med størst avstand til nærmeste strålesenter. Samtidig er det vist at bruk av stråleterapi her ligger lavest innenfor helseregionen. Vi har et ønske om at strålebehandling skal gjøres lettere tilgjengelig for våre pasienter, og det arbeides konkret med planer om et nytt strålesenter for vårt område.

Rekruttering av onkologer til sykehuset er en utfordring, men vi opplever nå en økt interesse for faget og en økt interesse for å arbeide hos oss. ”Hverdagsonkologi” slik den drives hos oss er allsidig, interessant og utfordrende, og ikke minst er det teamwork. Vi har et trivelig arbeidsmiljø med en  god blanding av erfarne overleger og LIS er med forskjellig fartstid. Tjeneste hos oss blir snart godkjent for to år (per i dag et år) til spesialiteten onkologi, og man får i tillegg godkjent nødvendig tjeneste i hematologi og indremedisin ved sykehuset. Vi satser på å utdanne egne onkologer  samtidig som vi forsøker å rekruttere eksternt. Onkologi, hematologi og palliativ medisin er et satsingsområde på sykehuset.

Vi opplever at modellen med en felles avdeling for onkologi/hematologi/palliasjon  fungerer godt. I løpet av høsten flytter vi  inn i ny og noe større sengepost.

Velkommen til Telemark!

Exit mobile version