OnkoNytt

ASCO Annual Meeting 2015 – II

 

Inger Johanne Zwicky Eide, Lege i spesialisering. Onkologisk poliklinikk, Drammen sykehus


Chicago med sine 2,7 millioner innbyggere ligger ved kysten av Lake Michigan i Midtvesten. Den er USAs tredje største by og møter deg med en ruvende skyline av skyskrapere opp mot 300-400 meters høyde.

I denne byen arrangeres den årlige kongressen til den amerikanske onkologiforeningen, ASCO. I år fikk jeg ved hjelp av et stipend fra Norsk onkologisk forening og midler fra avdelingen min, mulighet til å delta for første gang.

På ASCO møtes 30 000 klinikere og forskere innen onkologi, og det er deltagere fra hele verden. Å huse en så stor konferanse krever store arealer, og bare det å orientere seg i kongresslokalene, McCormick Place, kan være en utfordring. Det vrimler av folk overalt, køene blir lange, og for eksempel det å kjøpe seg lunsj kan ta sin tid. Det er lange dager med faglig program fra kl 8-18. En kan velge mellom mange gode oversiktsforelesninger (”educational sessions”) og forskjellige presentasjoner av de nyeste resultatene innen klinisk forskning og basalforskning. De største og kanskje viktigste nyhetene presenteres i Plenary session på søndagen. Presentasjonene etterfølges av diskusjoner av fremtredende fagfolk innen de ulike områdene. Det er også et stort område med utstilling av postere, hvor en selv kan gå rundt å studere resultater fra prosjekter og diskutere med forskerne som står for de enkelte prosjektene. For min egen del fikk jeg mest ut av å gå på oversiktsforelesninger og presentasjoner av store studier innenfor utvalgte områder med påfølgende diskusjoner. Det var spennende å høre verdensledende forskere legge frem temaene sine, og det slo meg hvor dyktige og profesjonelle særlig amerikanerne er på presentasjon.

Det er mange parallelle sesjoner og umulig å få med seg alt. For å få en viss oversikt er det lurt å forberede seg litt. De fleste abstractene som skal presenteres, legges ut et par uker før konferansen, og hvis en kikker gjennom de første abstractene innenfor hvert tema en er interessert i, har en dekket mye av det viktigste. Før konferansen kan en også laste ned en app til smarttelefon eller iPad. I denne appen ligger det meste en trenger av praktisk informasjon som bussruter og kart over kongressenteret. I tillegg kan en søke gjennom alle sesjonene og lage sin egen personlige time-
plan. Denne appen ble flittig brukt både før og under konferansen, og gjorde møtet mer oversiktlig for meg. Og når en ser at en ikke rekker å gå på halvparten av det en har planlagt, er trøsten at en får tilgang til alle foredragene og kan se dem via internett når man kommer hjem. For å sikre seg at en har fått med seg det viktigste, kan det også være nyttig å lese oversikter i en egen ASCO-avis som utgis daglig både på papir og på nett under konferansen, samt nyhetsbrev for eksempel fra Medscape. Mandagen ble det arrangert Norsk aften, hvor norske onkologer holdt oppsummeringer innen sine fagområder, etterfulgt av middag og hyggelig sosialt samvær med norske kolleger. For øvrig kan jeg også anbefale Post-ASCO-møtet som de siste to årene har blitt arrangert av Dagens Medisin en ukes tid etter konferansen. Møtet holdes på Radiumhospitalet i Oslo med direkte videooverføring til andre sykehus rundt om i landet. Det er en god anledning til å få med seg hovedpunktene fra konferansen, både for dem som har vært der, men selvfølgelig særlig for dem som ikke var med i Chicago.

Selv om det var lange dager innendørs på McCormick Place, ble det litt tid til å rusle rundt i byen og kjenne på atmosfæren. På tross av høye skyskrapere og et trafikkert sentrum, fremstår Chicago som en grønn by med flere store parker. Beveger man seg noen få hundre meter utenfor hovedgaten, er det små og eldre hus spredt innimellom høyhusene, og yrende liv med kaféer med uteservering langs fortauene. I tillegg er det hyggelig med elva som renner midt i sentrum og langs Lake Michigan er det en flott strandlinje med hvit sand – imidlertid fristet ikke temperaturen til bading. En drink i 96. etasje på Hancock-senteret, med svimlende utsikt over byen og omgivelsene, kan anbefales.

Det har vært av stor verdi for meg som er tidlig i karriereforløpet å delta på en stor internasjonal kongress som ASCO. Jeg har kommet hjem med mye ny kunnskap, inspirasjon for videre klinisk arbeid og en enda større entusiasme for faget. Jeg oppfordrer alle avdelinger til å legge både praktisk og økonomisk til rette for at leger i spesialisering får mulighet til å reise på internasjonale kongresser.

Exit mobile version