OnkoNytt

European Congress of Head and Neck Oncology 2018, Roma

Roma

Roma

Av Hanne Tøndel, overlege i onkologi, Avdeling for stråleterapi, St. Olavs Hospital. Leder i Norsk forening for hode-og halskreft (NFHHK)


Hanne Tøndel

ECHNO (European Congress of Head and Neck Oncology) arrangeres hvert andre år og var denne gangen lagt til Roma 11.-14. april. Kongressen er multidisiplinær og inviterer både onkologer, kirurger og annet helsepersonell som jobber med hode-halskreft. Den ble første gang arrangert i 2001 med 300 deltakere. Årets kongress var den 8. i rekken med over 800 deltakere. 

Hode-halskreft utgjør cirka 4 % av alle krefttilfeller i Norge og er en heterogen gruppe både vedrørende alder, tumorlokalisasjon og stadium. Kurative pasienter mottar kirurgisk behandling og/eller avansert strålebehandling, eventuelt i kombinasjon med kjemoterapi. Mange av disse pasienter får betydelig grad av akutt toksisitet som ofte krever innleggelse underveis. Samtidig vil en stor del av disse pasientene utvikle betydelige senbivirkninger som kan påvirke livskvaliteten i stor grad. Den palliative hode-halskreftpasienten kan også være utfordrende med blant annet lokale residiv uten fjernmetastaser som ofte gir stor symptombelastning. Derfor er dette en viktig og krevende gruppe pasienter innenfor onkologien til tross for den lave insidensen. I Norge behandles hode-halskreftpasienter ved de fire største universitetssykehusene: Oslo Universitetssykehus, Haukeland Universitetssykehus, St.Olavs Hospital og Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Tidligere var hode-halskreft forbundet med eldre pasienter, oftest menn med et overforbruk av både tobakk og alkohol. De siste årene har dette bildet endret seg drastisk og man ser nå yngre, ikke-røykende pasienter med HPV-relatert kreft, særlig i oropharynx (tonsiller og tungebasis). Disse pasientene har en mye bedre prognose sammenlignet med tobakk/ alkoholrelatert hode-halskreft. I tillegg har det vært en betydelig utvikling vedrørende behandlingsalternativer for hode-halskreft, både innen diagnostikk, stråleterapi, kirurgi og medikamentell behandling. Som eksempler nevnes introduksjon av IMRT, VMAT, partikkelstråling, robotassistert kirurgi og ikke minst immunterapi. Alle disse temaene ble belyst under kongressen. Muligheten for kombinasjon av de ulike diagnostiske verktøyene og behandlingsmodalitetene ble trukket fram som det største fremskrittet de siste årene.

Blant viktige highlights var studien fra Noronha et al som viser bedre lokoregional kontroll når konkomitant cisplatin gis hver tredje uke fremfor ukentlig for pasienter som skal ha postoperativ eller primær radiokjemoterapi (ref 1). EXTREME-regimet (cisplatin + 5-FU + cetuximab) er fortsatt Standard of Care i 1. linje residiv situasjon / metastatisk setting. Immunterapi med Nivolumab er aktuelt for pasienter som har progrediert etter cisplatinbasert kjemoterapi. Flere andre studier med immunterapi i denne settingen pågår bl.a. i regi av EORTC’s hode–halskreftgruppe som ble presentert av Vincent Gregoire, stråleonkolog og godt kjent innenfor hode-halskreftmiljøet.

Eldre med kreft er en økende gruppe innenfor onkologien generelt, også for hode-halskreft. Selv om den biologiske alderen er viktigere enn den kronologiske, krever eldre pasienter en egen tilnærming i forhold til aktuelle behandlingsalternativer. I gruppen med eldre hode-halskreftpasienter er det flere kvinner enn menn, færre har alkohol/ tobakksrelatert cancer og komorbiditet kan være betydelig. Livskvaliteten betyr ofte mye for disse pasientene og kan gå drastisk ned dersom pasienten bor alene og mangler sosial og psykologisk støtte.  Dette bør være med i vurderingen når man beslutter hvilken behandling pasienten skal ha, eventuelt ikke ha. Livskvalitet ble for øvrig også godt belyst i en egen seanse med flere foredragsholdere, bl.a. holdt Kristin Bjordal (OUS/UiO) innlegg om QoL spørreskjema og Patient Reported Outcomes (PRO).   

Det var fin balanse i foredragene mellom onkologi og kirurgi. I tillegg var det lagt vekt på presentasjoner av abstrakts og kliniske kasus. Til sammen fikk 54 stykker presentert sitt forskningsarbeid i abstrakt-seansene. Som kliniker er det alltid interessant når ulike kasus legges fram og salen kan delta interaktivt med avstemming over hvilken behandling som bør gis. Og heldigvis er det ikke bare en fasit og ikke bare suksess historier som blir presentert slik at alle kan lære noe.

ECHNO 2018 gav en fin oversikt over hode-hals kreft behandling og aktuelle problemstillinger og anbefales både for kirurger og onkologer innenfor faget. At konferansen ble arrangert i Roma, var heller ingen ulempe. Det er et historisk sus over hele byen og den evige stad kan by på fantastiske byggverk og kunstopplevelser, deilig vårvær for en vinterblek nordkvinne og ikke minst nydelig mat og vin. Byen kan derfor også anbefales på det varmeste til tross for noen hasardiøse taxi-turer gjennom Romas kaotiske gatesystem. Neste ECHNO-kongress arrangeres i Brussel i begynnelsen av mai 2020.


References

  1. Noronha et al, J Clin Oncol. 2018 Apr 10;36(11):1064-1072
Exit mobile version