OnkoNytt

Nasjonalt fond for ny kreftmedisin

Av Jónas Einarsson, Konstituert Direktør, Oslo Cancer Cluster


Jónas Einarsson. Foto: Sverre Chr. Jarild.

Jónas Einarsson. Foto: Sverre Chr. Jarild.

Det norske helsevesenet bygger på to viktige prinsipper; at kvaliteten på behandlingen er høy og at tilgangen til god behandling er lik for hele befolkningen. Nye og kostbare kreftlegemidler utfordrer disse prinsippene, og det siste årets mange debatter og medieoppslag rundt bruk av nye kreftmedisiner viser at tiden er overmoden for å finne en bedre løsning på hvordan vi skal sikre norske kreftpasienter lik og raskere tilgang til innovativ kreftbehandling i Norge.

Dagens finansieringssystem har tydelig store utfordringer når det kommer til å innarbeide nye kreftbehandlinger, og Norge ligger dessverre langt etter andre europeiske land når det kommer til å ta i bruk nye kreftmedisiner.1

Nasjonalt fond for ny kreftmedisin

Løsningen behøver ikke være vanskelig, men snarere veldig enkel: Norske helsemyndigheter må få på plass en egen finansieringsordning for å sikre at nye kreftmedisiner kan tas i bruk så raskt som mulig. La oss kalle ordningen et nasjonalt fond for nye kreftmedisiner, eller innovasjonsfond, der behandlende lege raskt kan søke om midler til å ta i bruk nye behandlingsformer. Rammene for finansieringen kan settes til opptil to år etter at innovasjonen er på markedet, og med tydelige krav til grundig evaluering av kost-nytte og klinisk verdi underveis i finansieringsperioden. Slik kan helsemyndighetene få et godt beslutningsgrunnlag for å avgjøre om behandlingen skal inn i den ordinære finansieringsordningen, eller om det ikke skal anbefales videre bruk av behandlingen. I mellomtiden får kreftpasientene tilgang til den beste tilgjengelige behandlingen mens disse vurderingene blir tatt.

Oslo Cancer Cluster mener at en slik løsning vil sikre bedre og likere kreftbehandling for norske pasienter, øke kvaliteten på behandlingen, og vise at vi har et helsevesen som er i stand til å sette pasientenes medisinske behov som førsteprioritet. Vi jobber med å få gjennomslag for et slikt nasjonalt fond for nye kreftmedisiner fordi vi ønsker at norske kreftpasienter skal ha tilgang til den beste kreftbehandlingen som finnes, uansett størrelse på lommebok. Dersom vi ikke sikrer at nye medisinske innovasjoner tas i bruk, risikerer vi at Norge kan komme i bakleksa innen utprøvende kreftbehandling, noe som betyr tap av norske arbeidsplasser og kompetanse innen kreftbehandling – og utvikling.

Oslo Cancer Cluster foreslår at det opprettes et nasjonalt fond for midlertidig finansiering av ny kreftmedisin. Formålet med fondet er å sikre lik og rask tilgang til nye godkjente kreftlegemidler. Med dagens økonomiske system kan både helsebyråkrati og sykehusbudsjetter forsinke bruk av godkjente nye behandlingsmuligheter. Forslaget er basert på at det opprettes et nasjonalt fond på 300 millioner kroner som skal gi offentlige sykehus 100 % kostnadsdekning over en to års periode. Ytterligere data om effekt og kvalitet kan innhentes i denne to års.

Norske pasienter mindre verdt?

Mye tyder på at norske pasienter får et dårligere tilbud av nye og kostbare kreftmedisiner enn pasienter i andre europeiske land. Andre europeiske land har allerede tilført sine DRG-baserte finansieringssystem egne midlertidige finansieringsordninger som gir raskere opptak av nye kreftlegemidler og teknologier. Danske kreftpasienter har som eksempel et langt bedre utgangspunkt for å få tilgang til moderne kreftmedisiner. I likhet med Norges ekspertgruppe har Danmark et eget råd som vurderer innføringen av nye og kostbare behandlingsformer på sykehus, for å sikre at de forskjellige helseforetakene er samstemte og gir like gode behandlingstilbud. Men i tillegg har danske kreftpasienter støtte i en ambisiøs kreftplan med tydelige krav til utredning, behandlingsforløp og frister2. I Tyskland har helsemyndighetene sørget for en egen finansieringsløsning som sikrer raskere tilgang til nye medisiner på sykehusene. Britiske myndigheter opprettet i 2011 The Cancer Drugs Fund3 . Fondet ble satt opp med en kapital på to milliarder kroner per år i tre år. Formålet med fondet er å sikre rask finansiering av kreftlegemidler som av forskjellige grunner ikke er formelt tatt i bruk av NHS. Frem til i dag har The Cancer Drugs Fund sørget for rask behandling av over 25.000 pasienter som ikke hadde noen gode behandlingsalternativer i det etablerte tilbudet på offentlige sykehus. Det er en lignende modell vi ønsker innført i Norge. Oslo Cancer Cluster ser ingen grunn til at norske kreftpasienter skal vente lenger på allerede godkjente nye behandlinger, og mener at et nasjonalt fond for ny kreftbehandling må etableres nå, og at sentrale helsemyndigheter snarest bør ta ansvar for at et slikt fond blir etablert i Norge.

Absurd situasjon

Utvikling av nye kreftmedisiner krever reelle forsøk på tusener av pasienter med kontinuerlige vurderinger av effekt og bivirkninger. Innen flere kreftformer er utprøvende behandling det beste alternativet legene kan tilby ved norske sykehus. Det betyr at norske spesialister på kreftbehandling ofte har førstehåndserfaring med bruk av de nye legemidlene når behandlingen til slutt blir formelt godkjent av legemiddelmyndighetene, og kan brukes som standard behandling. Uten en god finansieringsordning for medisinske innovasjoner kan vi dermed komme i en absurd situasjon: Et nytt og banebrytende legemiddel kan hjelpe norske pasienter på forsøksstadiet, men når resultatene av forsøkene er så gode at legemiddelet blir formelt godkjent, må behandlingen avsluttes fordi vi ikke kan finne midler til videre behandling på sykehusbudsjettene. De kreftmedisinene det er snakk om er utviklet og testet gjennom en serie av vitenskapelige forsøk for å undersøke effekt og bivirkninger, og er godkjent av legemiddelmyndigheter i Europa, EU og vårt eget Statens legemiddelverk.

Denne situasjonen kan på sikt også gå ut over vår evne til å tiltrekke oss gode leger og forskere, og interesse fra de store legemiddelselskapene til å drive medisinsk forskning og utprøvende behandling i Norge. Der hvor helsemyndighetene gjerne vil være med på utprøvende behandling som kan redde liv og gi økt kompetanse, uten å bli med på å betale for det endelige produktet, vil også interessen fra de medisinske miljøene forsvinne. Det er det ingen som ønsker. Ei heller norske helsepolitiker tror vi. Og da er løsningen som før sagt enkel: Et nasjonalt fond for nye kreftmedisiner.

1 IMS Health, MIDAS, March 2012. Foredrag av Graham Lewis, IMS, Litteraturhuset, Oslo.
2 http://www.sst.dk/Planlaegning%20og%20kvalitet/-Kraeftbehandling/Nationale%20planer.aspx
3 http://www.cancerresearchuk.org/cancer-help/about-cancer/cancer-questions/cancer-drugs-fund

Exit mobile version