OnkoNytt

Møterapport fra World Conference 2016: Lung Cancer (WCLC)

Av Kjersti Hornslien, Lungeonkolog.Avdeling for kreftbehandling-Ullevål. Oslo Universitetssykehus HF


WCLC 2016 ble arrangert for 17 gang i Wien av IASLC (International Association for the Study of Lung Cancer). Fra nå av er dette en årlig konferanse som i år samlet over 7000 deltakere fra mer enn 100 land. Neste års konferanse er i Japan.

Jeg var så heldig å kunne delta etter tildeling av reisestipend fra Onkologisk Forening. Wien er en storby med nær 1 mill innbyggere, en by med rik historie og mye kulturliv. Kollektivnettverk er godt utbygget og reiseveien til konferanse området var godt merket på alle T-banestasjoner.

Fv.: Lars Jørgensen, Mette Sprauten, Lars Fjellbirkeland, Nina Helbekkmo, Martin Petersen, Astrid Karlsson, Kjersti Hornslien, Øystein Fløtten, Trine Oksholm og Kari Jørgensen.

Tradisjonelt kan man delta på betalte ‘meet the professor’ foredrag i beste frokosttid, jeg deltok ikke på dette. Det var nok av parallelle sesjoner resten av dagene til å få mye faglig påfyll. Konferansens 3 hovedtema var Active prevention (røykeslutt og tidlig screening), Accurate diagnose (Ny TNM klassifikasjon og flere molekylære patologiske analyser) og Advanced care (kirurgi, stråleterapi og immunterapi).  Helt dominerende i konferansen var Immunterapi og behandling innenfor alle de så langt kjente mutasjoner innenfor lungekreft (EGFR, ALK, ROS 1 etc).  Det var presentasjoner av mange lovende fase 1 og 2 studier innenfor alle subtyper lungekreft, ikke-små cellet, nevroendokrine, mesotheliom, små cellet og thymom. Langt de fleste studier var innenfor kategorien immunterapi. TNM klassifikasjon 8 ble godt presentert og gjennomgått. For oss i hverdagen blir det nå tydeligere skiller etter tumorstørrelse, samt differensiering mellom 1 eller flere N1 og N2 stasjoner. Dette får innvirkning mht. operabilitet og adjuvant behandling.

Immunterapi vil utvilsom gagne mange av våre lungekreftpasienter, i underkant av 20 % vil ha respons mens 50 % vil ha tidlig progresjon. (Checkmate 017 og 057 ref). Konferansen belyste i liten grad ‘den vanlige europeiske pasienten’ med lav eller ingen PD-L1 uttrykt og uten mutasjoner eller rearrangeringer, jeg savnet dette. Slike konferanser er allikevel viktig, det er et møtested for alle oss om arbeider med lungekreft og det inviterer til multidisiplinært samvær til lunsj og middag. Jeg talte minst 20 nordmenn (det var sikkert flere) og man kan ikke være i Wien uten å spise schnitzel, kaker, være i operaen, gå på museum, spise en pølse på gata, drikke en lokal vin eller besøke et julemarked.

Vårt multidisplinære kveldsmøte tirsdag 06.12 besto av thoraxkirurg, sykepleiere, lungeleger og onkologer, en radiolog hadde anbefalt restauranten men var ikke tilstede.

Referanse

Checkmate 017: Bramer et al N Engl J Med 2015; 373:123-13 Nivolumab versus docetaxel in advanced Squamous NSCLC.
Checkmate 057: Borghaei et al N Engl J Med 2015;373:1627-1639. Nivolumab versus docetaxel in advanced Squamous NSCLC.

Exit mobile version