OnkoNytt

Krafttak for kliniske studier

Av Elisabeth Kirkeng Andersen, kommunikasjonsansvarlig, Oslo Cancer Cluster


Kliniske studier gir norske pasienter tilgang til livsviktig utprøvende kreftbehandling. I tillegg er studiene en forutsetning for å utvikle nye kreftmedisiner og diagnoseverktøy. Oslo Cancer Cluster ønsker flere kliniske kreftstudier i Norge. Derfor tar vi et krafttak nå.

Fram til 2011 så man en dramatisk nedgang i antall kliniske studier innen kreft, både de egeninitierte og oppdragsstudiene. Legemiddelselskapene uttrykte sterk misnøye med rammebetingelsene for kliniske studier, og varslet at Norge var i ferd med å bli et land de nær sagt ikke kunne forsvare å gjøre studier i lenger. De norske biotekselskapene som startet kliniske studier her opplevde mange av de samme problemstillingene og hindrene, og erkjente at de kanskje også måtte flagge ut for å få gjennomført studiene sine raskt og kostnadseffektivt. Hvis ikke risikerte de kroken på døra før de engang hadde fått undersøkt om deres nye medisin fungerte eller ikke.

Foresight – fra skrekk til drøm

Dette er bakgrunnen for at Oslo Cancer Cluster høsten 2012 satte i gang en Foresight-prosess innen kliniske studier. Foresight, eller systematisk framtidstenkning, er en prosess hvor alle aktører berørt av en problemstilling samles for å beskrive enten et drømmescenario eller et skrekkscenario – for så å bestemme hva som skal til for – i dette tilfellet – å snu en negativ trend til en positiv.

Representanter fra kreftforskning innen sykehus og utprøvingsenhetene, legemiddelindustrien, bioteknologiselskaper, pasientorganisasjoner, myndighetene og administrasjonen i Oslo Cancer Cluster har arbeidet sammen i en rekke workshops og beskrevet henholdsvis et skrekkscenario og et drømmescenario ti år fram i tid. Alle aktørene er enige om at Norge har de beste forutsetninger for å bli ledende innen kliniske kreftstudier – dersom vi satser på dette.

Henrik Lund, nestleder Oslo Cancer Clusters styre og Paal Brunsvig, lege på Utprøvingsenheten ved Oslo universitetssykehus, Radiumhospitalet på en av workshopene i arbeidet med Foresight-prosjektet. Foto: Oslo Cancer Cluster.

Veien videre

Den initiale Foresight-prosessen er nå gått over i en ny fase der seks arbeidsgrupper er etablert for å jobbe helt konkret fram mot realiseringen av Drømmebilde 2023 som beskrevet ovenfor. Arbeidsgruppene er godt i gang og det har allerede vært en fellessamling i 2013, samt at gruppelederne skal samles nå i begynnelsen av mai. Der vil arbeidet framover samordnes.

Allerede nå skjer det mye positivt innen dette feltet, og antall kliniske studier innen kreft ble doblet fra 2011 til 2012 fra 29 til 60.

Mer info:

Les mer om kliniske studier og Foresight-prosessen på våre nettsider: www.oslocancercluster.no

Ønsker du å delta i arbeidet med å styrke kliniske studier innen kreft? Eller har du spørsmål til dette arbeidet? Ta kontakt med Bente Prestegård i Oslo Cancer Cluster på bp@radforsk.no 

Derfor er kliniske studier så viktig:

I tillegg til å sikre pasienter uten håp om behandling et nytt forsøk med medisin under utprøving, så er kliniske studier med på å heve og opprettholde kompetansen blant klinikere i Norge.  Det sikrer også at onkologene kjenner til de nyeste medisinene på markedet, samt vet hvordan de skal administreres. Sist men ikke minst, er kliniske studier med på å beholde de internasjonale legemiddelselskapene i landet, noe som gir oss arbeidsplasser og verdifull “know-how”.

Exit mobile version