OnkoNytt

Cancer pain – clinical studies on prevalence and treatment with nasal fentanyl

Morten Thronæs disputerte den 15.04.16 for graden ph.d. i palliative care ved Det medisinske fakultet, NTNU.


Hovedveileder: Forsker, PhD Anne Kari Knudsen, NTNU/ St. Olavs Hospital.
Biveiledere: Professor Ola Dale, NTNU/ St. Olavs Hospital og Professor Stein Kaasa, NTNU/ Oslo Universitetssykehus.

I denne doktorgradsavhandlingen ble det gjennomført tre studier for å bidra til å bedre behandlingen av kreftsmerte. I den første artikkelen ble to tverrsnitts-studier – gjennomført med fem års mellomrom – sammenliknet. Målsetningen var å undersøke om introduksjon av nye medikamenter, utvikling av retningslinjer og utdanning av helsepersonell gjennomført i perioden mellom disse to studiene kunne måles i redusert smerte hos kreftpasienter. I artikkel 2 og 3 ble toleransen og effekten av fentanyl nesespray undersøkt. I artikkel 2 ble det undersøkt om det var mulig å behandle kreftsmerter ved å ta fentanyl nesespray ved behov som eneste opioid hos pasienter som ikke benyttet sterke opioider fra før. I artikkel 3 ble effekten av fentanyl nesespray 400µg, brukt til behandling av gjennombruddssmerte, undersøkt. I tillegg ble toleransen for alle doser av fentanyl nesespray undersøkt.

Hovedfunnene i avhandlingen var som følger:

Ingen forskjell i prevalens av smerter eller gjennombruddssmerter ble funnet når man sammenliknet kreftpasienter i de to ulike tverrsnitts-studiene som ble gjennomført med 5 års mellomrom. Videre var smerteintensitet og karakteristika av gjennombruddssmerter uforandret i disse to studiene målt med en rekke målevariabler. En pilotstudie med 10 pasienter viste at det å ta fentanyl nesespray ved behov som eneste opioid for behandling av kreftsmerter, var gjennomførbart og tolererbart. Ingen alvorlige bivirkninger som skyldtes bruk av medikamentet ble observert. De fleste pasientene rapporterte at behandlingen var effektiv, effekt var dog et sekundært endepunkt i studien.

En ny dose av fentanyl nesespray, 400µg, var effektiv gitt som behandling for gjennombruddssmerte sammenliknet med placebo, og effekten av medikamentet kan være av klinisk betydning. Fentanyl nesespray i alle doser (50, 100, 200 og 400µg) så ut til å være tolerert ved langtidsbruk (3 måneder). Dette inkluderte toleranse i neseslimhinnen. Én episode med respirasjonsdepresjon, klassifisert som en alvorlig bivirkning, oppsto i studien.

For å oppnå bedre behandling av kreftsmerter kan det virke som om det ikke er tilstrekkelig kun å introdusere nye medikamenter, nye retningslinjer og å tilby undervisning. Mer sammensatte metoder kan være nødvendig for å bedre behandlingen av kreftsmerter.

Resultatene fra pilotstudien åpner for å kunne gjennomføre videre studier med fentanyl nesespray tatt ved behov som det eneste opioidet for behandling av kreftsmerter.

Denne avhandlingen indikerer at fentanyl nesespray kan være godt tolererbar, og at den nye dosen med 400µg kan være effektiv. Videre studier med flere pasienter og med lengre oppfølgingstid er imidlertid nødvendig for å kunne bekrefte disse resultatene.

Exit mobile version