Utdanning og møter
Urokyst: Kragerø 2013
Av C. Müller
For noen år siden deltok jeg for første gang på et regionalt urologisk møte. En og annen onkolog stakk innom for et invitert foredrag mens auditoriet var fullsatt med urologer. Det var spennende og svært hyggelig sosialt.
Møtet var Urokyst, unnfanget av Sanofi og AstraZeneca i sin tid og med roterende programansvar mellom sykehusene godt forankret i det urologiske miljøet langs Sørkysten. Siden «kongressvedtaket» eies møtet av NUCG, mens industrien deltar som sponsor. På denne måten kan Urokyst videreføres som et møte over 1 ½ dager med overnatting. Det hadde ikke vært mulig ellers.
Multidisciplinært forum
Jeg er svært glad for det, fordi møtet har utviklet seg til et viktig uro-onkologisk møtested, og når vi klarer å få med oss flere radiologer og patologer, sykepleiere og pasientrepresentanter vil det bli til et fullt multi-disciplinært forum. I år var det for førstegang like mange onkologer som urologer, litt pga. uheldige møtekollisjoner for urologene, men like fullt. Dessverre uten en eneste LiS fra OUS. De som kom opplevde et innholdsrikt møte og samvær på kvelden – akkurat som forventet. Vi hadde invitert stråleonkolog og professor ved Utrecht universitetssykehus, Marco van Vulpen, for å forelese om strålebehandling av regionale lymfeknuter ved prostatakreft, noe som han ikke er en likestor tilhenger av som Mack Roach III. Han går i bresjen for fokal behandling med integrert boost (FLAME: http://www.trialsjournal.com/content/12/1/255) og argumenterer for at makroskopisk negative lymfeknuter ikke skal røres fordi de kan være viktig for en immunogen respons.
Immunterapi
Dagen etter fortsatte vi med Immunterapi. Med Christian Kersten fra Sørlandet sykehus hadde vi invitert en garvet predikant som levde opp til forventningene. Begeistringen for immunterapi har gått i bølger helt siden Coley’s vaksinering av sarkompasienter for over hundre år (1892). På 1970 var det interferon som var i vinden, en av pionerene var Hans Strander fra Karolinska som reiste med første kliniske erfaringer både til Washington og Havanna på samme turen, noe som vekte oppsikt. Det ble stille igjen, Castro er død og interferon har ikke vært det gjennombruddet vi hadde håpet for. Men så skjer det igjen, og her er uro-onkologien først ute: vaksinene er kommet for å bli! Og både kreft i nyre og blære utrykker PD1-L. At utvalgte norske prostatakreft-pasienter allerede nå kan vaksineres er takket et samarbeid av Gustav Gaudernaks gruppe med Wolfgang Lilleby. Lilleby leter etter hormonnaive oligometastatiske pasienter og ber om henvisning (jmf. OUS nettsider og Clinicaltrials.gov – NCT01784913).
Sven Löffler la ut om henvisningsrutiner for mistenkt prostatakreft i Vestfold (sjekk ut her: siv.no – henvisningsrutiner – prostatakreft), Trond Bogsrud greide ut om FACBC PET ved OUS, Christoph Müller om «spacer» i strålebehandling før vi avsluttet med Rolf Wahlquist og Andreas Stensvold gjennomgang av kurativ behandling av blærekreft – vi underforbruker neoadjuvant kjemoterapi for lokalavansert blærekreft.
Resymé
Mye onkologi og lite stein – mange fornøyde fjes! Særlig siden solen lyste over skjærgården etter møtet. Marco kommer nok tilbake til Norge. Han reiste med et bredt smil etter en avsluttende padletur i Kragerøs skjærgård. Vi har fått lov å gjengi hans prøveforelesning for professoratet i fjor som tar for seg utvikling av fagfeltet stråleterapi – «The end of radiotherapy – even the Mayas predicted this for 2012», eller var det egentlig «the end of surgery»? Indianerne bommet bare litt, det er inspirerende lesning!