Onkologisk Forum
Stein Olav Kvaløy – æresmedlem av Onkologisk forening
Av Harald Holte og Arne Kolstad
Stein Kvaløy er gift med sin Siri og har tre voksne barn. Han studerte medisin ved Universitet i Gent, Belgia og ved Universitetet i Oslo og avla embetseksamen her i 1973. Etter turnustjeneste ved Lillehammer Fylkessykehus og i Myre i Vesterålen tjenestegjorde han i Forsvarets Sanitet i ett år. Hans første kontakt med onkologi var som assistentlege ved Radiumhospitalet i 1976.
Tre år senere, i 1979, fikk han stipend fra Kreftforeningen og startet arbeidet med sin doktorgrad. Hovedfokus var studier på lymfomcellers biologi og korrelasjon til prognose. Etter fire år som stipendiat gikk han tilbake i klinisk arbeid som konstituert overlege med spesiell interesse for behandling av maligne lymfomer. Han disputerte så i 1986 for den medisinske doktorgrad. Etter et halvt års sideutdannelse i indremedisin ved Diakonhjemmet sykehus fikk han tilbud om overlegestilling ved Radiumhospitalet i 1987.
Stein har vært mangeårig leder av lymfomenheten og enheten for høydosebehandling med autolog stamcellestøtte og fra 2003 avdelingsoverlege ved Kreftavdelingen, Radiumhospitalet. Etter fusjonen av Oslosykehusene til Oslo Universitetssykehus har han vært forskningsleder for Kreft, Kirurgi og Transplantasjonsklinikken. Han ble senere leder for lymfomprogrammet ved sykehuset og i tillegg startet og var mangeårig leder av både Norsk Lymfomgruppe og Nordisk Lymfomgruppe.
I sin stipendiatperiode fikk Stein etablert en omfattende klinisk database som sammen med en tilsvarende stor biobank har vært utgangspunktet for arbeidet til en rekke stipendiater ved institusjonen og gjort Radiumhospitalet attraktivt i internasjonal sammenheng. Dette har medført fruktbart samarbeid med bl.a. Stanford University og National Cancer Institute. Han etablerte og var den første leder av både Norsk og Nordisk lymfomgruppe. Han har gjennom den sistnevnte gruppen gjennomført flere viktige studier. Nordisk lymfomgruppe har vært avgjørende for den gode rekruttering av kliniske forskere og det gode samarbeidsklima for klinisk forskning på maligne lymfomer i Norden.
Gjennom sitt kliniske virke som lege ved Det norske Radiumhospital har han bidratt i vesentlig grad til at egne og andres forskningsresultater raskt har kommet pasientene til gode. Han utviklet og ledet den kliniske delen av programmet for høydosebehandling med autolog stamcellestøtte (HMAS) ved Radiumhospitalet som det første senter i Norge. Dette representerte en stor utfordring både faglig og på det organisatoriske plan. Resultatet av forskningen hans kliniske virksomhet og det nordiske og internasjonale samarbeidet har ført til utvikling av nye og bedre behandlinger for lymfom. Dette har igjen i vesentlig grad bidratt til at lymfom i dag er én av krefttypene i Norge med best utvikling av pasientoverlevelse.
Steins verdisett setter mennesket og pasienten i sentrum og en tilnærming med respekt og ydmykhet. Han har rekruttert helsepersonell med dette som utgangspunkt og har bygget et klinisk miljø som setter pasienten i fokus. Han har også bidratt i undervisningen av medisinerstudenter og har veiledet en rekke doktorgradskandidater.
Også utenfor det snevrere ”lymfommiljøet” har Stein satt spor gjennom de siste desennier. Han har vært eller er medlem av spesialistkomitéen for utdanning av onkologer i Norge, styreleder av onkologisk forum, medlem av vitenskapskomiteen for Kreftforeningen og styrmedlem i Kreftregisteret. Han har bidratt til opprettelse av nasjonale kvalitetsregistre for kreft og til at Kreftregisteret skal flytte til Oslo Cancer Cluster Innovasjonspark når den står ferdig. Dette kan bidra til å videreutvikle det tette samarbeidet mellom Kreftregisteret og kreftforskningsmiljøene.
I den senere tid har Stein også ledet en nasjonal arbeidsgruppe som utarbeidet forslaget til Nasjonalt satsingsområde innen kreft som senere ble vedtatt, ”Persontilpasset kreftbehandling”. Han bidro også til at det nyopprettede program i Norges forskningsråd, ”Offentlig initierte kliniske studier”, ble innrettet mot dette området.
Stein har også vært medlem i arbeidsgruppen for den utredningen av Nasjonalt protonsenter og bidratt til at det ble vedtatt å etablere regionale sentre. Stein har også vært mangeårig styremedlem i Kreftregisteret og har her engasjert seg særlig for de populasjonsbaserte kliniske kvalitetsregistrene.