Utdanning og møter
Referat: Faggruppemøte Norsk Melanomgruppe
Av Jarle Karlsen, overlege, St. Olavs Hospital
Faggruppemøte for melanom, 17.11.16, var godt besøkt og lokalet vi hadde fått tildelt var til tider for lite, noe som taler for økt interesse for det som skjer på melanom.
Hovedinnlegget var fra Jeffrey Gerschenwald, MD Anderson som hadde det første innlegget på plenumsforelesningen samme dag. Tema på faggruppemøte var «Will there be a cure for metastatic melanoma? The Moonshot program at MD Anderson». Gerschenwald repeterte noe fra plenumsforelesningen. Det har vært store fremskritt med innføring av immunterapi og signalveihemmere, men det er et stort behov for å finne mer effektive medikamenter for å heve kurven med langtidsoverlevere. Det er gjort studier på neoadjuvant behandling med dabrafenib og trametinib ved stadium III, men foreløpig foreligger ikke over- levelsesdata. Adjuvant behandling med ipilimumab ble presentert på ESMO. Det er en gevinst i recidivfri og total overlevelse med 11% bedre overlevelse for pasienter behandlet med ipilimumab enn placebo,: det var hyppige og til dels alvorlige bivirkninger og selv i USA hvor FDA har godkjent behandlingen mente Gershenwald den er tatt lite i bruk. Man venter på endelig resultat på adjuvant studier med signalveihemmere og PD-1 hemmere. Gerschenwald gikk gjennom de nye AJCC stadieinndelingene (8th edition). Stagingssystemet fremstår mer homogent. Prognosen for pasientene har bedret seg og det nye stagingssystemet skal gjenspeile dette. Mitoserate er tatt ut selv om det har prognostisk betydning. Begrepet «clinically occult» benyttes om mikroskopisk spredning, for eksempel positiv vaktpost, og «clinically detected» om makroskopisk/klinisk erkjennbar sykdom. Stadium IV inndeles fra a-d hvor det nye er at CNS sykdom er et eget stadium M1d.
Patolog Elin Richardsen, patolog ved UNN, hadde foredrag om PD-1 testing. Hun er patologirepresentant i Norsk lungecancergruppe, og positiv PD-1 er en forutsetning for å gi immunterapi. Det er mange utfordringer knyttet til PD-1 testing. Det er ikke konsensus om hvilket antstoff som skal brukes for å bestemme PD-1 ekspresjonen, og det er usikkerhet om hva som skal være cut-off grense og tolking av immunhistokjemiske undersøkelser. Foreløpig er det usikkert om PD-1 testing skal ha noen rolle ved immunterapi ved malignt melanom selv om en studie har vist at ved kombinasjonsbehandling nivolumab og ipilimumab har de med negativ test best outcome.
Hudlege Jan Langeland, Hudklinikken, Oslo, er Nasjonal koordinator for Euromelanoma Norge. Han har gjort et betydelig arbeide med å få rekruttert hudleger både innen det offentlige og private helsevesen. Disse bidrar med sjekk av føflekker på Euromelanomadagen. Man får under denne dagen fanget opp uoppdagede maligne melanom og i tillegg SCC og BCC. Det viktigste er likevel Euromelanoma som informasjons- og holdningskampanje hvor oppmerksomheten rettes på malignt melanom som er den kreftsykdommen som nå øker mest i Norge.
«Mortality Task force» ved hudlege Ingrid Rocher, Rikshospitalet. Norge har sammen med New Zealand den høyeste dødeligheten av malignt melanom sett i forhold til befolkningsantallet. Australia har ved hjelp av et omfattende program klart å få dødeligheten ned. Marit Veierød ved institutt for biostatistikk har et samarbeide med Adele Green hvor de følger utviklingen i Norge nøye. Det planlegges et tilsvarende program i Norge som krever en egen styringsgruppe, sponsorer, forankring hos helsemyndighetene og et omfattende mediabruk. Programmet innebærer et langvarig og omfattende holdning- og informasjonsprogram i barnehager, skoler og ulike media.
Kreftregisteret ved Hilde Hedemann Brenn og Siri Larønningen, gjennomgikk årsrapporten til Nasjonalt kvalitetsregister for føflekkreft. Fremdeles er det utfordring med innrapportering fra klinikerne og da spesielt onkologene. Det arbeides for å tilrettelegge innrapporteringen blant annet ved integrering i elektronisk pasientjournal.
Onkolog Oddbjørn Straume, overlege ved Haukeland Universitessykehus og leder av NMG planlegger en ny nasjonal studie ved metastatisk malignt melanom. Dette er en fase IB/II randomisert flerarmet studie hvor man kombinerer BRAF og MEK hemmer (BRAF muterte )eller PD-1 hemmer med AXL inhibitor. AXL inhibitor hemmer AXL tyrosinkinase som er sentral ved utvikling av resistens. De fleste store sentra i Norge er invitert til å delta. Man håper på å starte opp på nyåret.