Forskning
PETREMAC Studien
Av Hans Petter Eikesdal, overlege og seniorforsker ved Kreftavdeling, Haukeland Universitets Sykehus.
Brystkreftgruppen ved Haukeland sykehus i Bergen har de siste 25 årene kjørt kliniske studier hos pasienter med lokalavansert brystkreft, der målet har vært å identifisere prediktive biomarkører for behandlingseffekt av ulike typer kjemoterapi. Dagens behandling av lokalavansert brystkreft er neoadjuvant kjemoterapi med 4 EC90 etterfulgt av 12 uker med taxan +/- trastuzumab, og ca. 3 av 10 pasienter vil utvikle tilbakefall av sykdommen innen 5 år tross slik moderne behandling. Samtidig vet vi i dag at brystkreft består av mange ulike subtyper, med ulik respons på kreftbehandling og ulik prognose. Dermed vil noen pasienter overbehandles og noen underbehandles med dagens standardregime.
PETREMAC-studien (PErsonalized TREatment of high-risk MAmmary Cancer) er en multisenter fase 2-studie med neoadjuvant behandling av pasienter med lokalavansert brystkreft, der kreftsentra fra alle helseregioner i Norge deltar. Studien skal inkludere 200 pasienter, i 8 ulike behandlingsarmer, basert på brystkreftsvulstens egenskaper. Formålet med studien er å identifisere nye prediktive og prognostiske markører for hhv. behandlingseffekt og overlevelse. Videre er målet for studien å forbedre tumorrespons, og især patologisk komplett respons rate, redusere bivirkninger hos dem med mindre aggressive svulster, og å forbedre samarbeid/samhandling mellom kreftsentra og kvaliteten på den neoadjuvante brystkreftbehandlingen i Norge. Studiens varighet er 4 år, med påfølgende etterkontroller i 10 år av alle pasienter inkludert.
Pasienter som samtykker til deltakelse blir biopsert fra primærtumor, og denne prøven analyseres for østrogenreseptor (ER), progesteronreseptor (PGR), HER2 status og TP53 mutasjonsstatus, før behandlingsarm avgjøres og behandling starter (se Flow chart). Dette gjøres innen 2 uker. Så langt er 6 pasienter screenet i studien, og 4 pasienter har startet behandling.
Pasienter med biologisk mindre aggressive og kraftig hormonfølsomme svulster gis endokrin behandling, som suppleres med CDK4/6 hemmeren palbociclib dersom fall i Ki67 etter 14 dager er inadekvat. Pasienter med svulster som er mindre hormonfølsomme, eller HER2 positive, gis cellegift +/- trastuzumab/pertuzumab, og der cyclofosfamid legges til cellegiftbehandlingen hos dem som har TP53 mutert tumor. Introduksjon av TP53 mutasjonsstatus for å styre kreftbehandlingen er basert på våre egne og andres publiserte arbeider om betydningen av TP53 status for behandlingseffekt. I gruppen av trippel negative svulster (ER, PGR, HER2 negative) starter pasientene monoterapi med PARP hemmeren olaparib, før carboplatin legges til hos dem med manglende tumorregress på PARP hemmer alene. Tanken er her at vi utnytter problemene med DNA reparasjon i trippel negative brystkreftsvulster, især dem som er BRCA mutert eller inaktivert.
Behandlingen i PETREMAC er eksperimentell i mange henseender, og har derfor vært igjennom lang og omfattende saksbehandling i Regional Etisk Komité (REK) og Statens Legemiddelverk (SLV), før godkjennelse. Studien har fått 17 millioner kroner i finansiering fra Helse Vest, Pfizer og Astra Zeneca. Ettersom studien er forsker-initiert skal midlene brukes til omfattende genanalyser av hver svulst før, under og etter behandling. Det er gode muligheter for delprosjekter i studien, hvilket allerede planlegges i form av PET-MR mamma studier i Trondheim og analyse av ”liquid biopsies” (blodprøver for sirkulerende tumor DNA) i Stavanger.
PETREMAC studien ledes av overlege og seniorforsker Hans Petter Eikesdal, sammen med Professor Per Eystein Lønning og Seniorforsker Stian Knappskog, ved Kreftavdelingen, Haukeland sykehus og Mohn kreftforskningslab, Klinisk institutt 2, MOFA, Universitetet i Bergen. De samarbeidende sentra er UNN (Egil S. Blix), St. Olavs/NTNU (Steinar Lundgren, Tone F. Bathen), Ahus (Jürgen Geisler, Randi Mathiesen), Førde (Geirfinn Vagstad), Haukeland (Hans P. Eikesdal, Per E. Lønning, Stian Knappskog, Vidhi Shukla, Turid Aas, Hildegunn Aase), Haugesund (Helge Espelid), og Stavanger (Bjørnar Gilje, Ingvil Mjaaland, Emiel Janssen, Oddmund Norgård). For dem som ønsker å delta i studien eller vil henvise pasienter til å delta; ta kontakt på petremac@uib.no.