Nytt fra avdelingene
Onkologisk avdeling, Sykehuset i Vestfold, Tønsberg
Ole Kristian D. Andersen, seksjonsoverlege
1. April 1997 med opprettelsen av seksjon for onkologi, hadde jeg gleden av å bli den første onkolog ved den gang Vestfold sentralsykehus. Onkologisk kreftbehandling hadde inntil da blitt ivaretatt av overlege Blichfeldt, hematolog og revmatolog i samarbeide med infeksjonsmedisisner Per Bjark, og med besøk fra DNR ved Herman Høst hver 4. uke.
Opprinnelig hadde seksjonen poliklinisk drift i Larvik, Sandefjord og Tønsberg. Det ble tidlig klart at det var nødvendig å samle driften i Tønsberg, for å ivareta kvalitet, og videreutvikle god onkologisk og palliativ kompetanse. Kommunehelsetjenesten i Sandefjord og Larvik, har til gjengjeld etablert forbilledlige lindrende avdelinger på sykehjem, og senere har alle de store kommunene i Vestfold fulgt etter. Kreftkoordinatorer i de samme kommunene gjør en uvurderlig innsats for våre felles pasienter.
Etter 2 års drift av seksjonen ble ytterligere en onkolog ansatt, og nr 3 begynte i 2003. Heretter har legestaben blitt ytterligere utvidet, og består i dag av 5 overlegehjemler, som etter at vi i 2011 fikk godkjent 2 års gruppe-2 tjeneste til spesialiteten Onkologi, har vi i tillegg kunnet ansette 5 LIS.
Fra 2006 har vi forøvrig hatt leger i almenspesialisering ansatt i 1-års sykehuspraksis, en erfaring som kan anbefales både for avdelingen og for primærhelsetjenesten. Så langt er det 9 fastleger i Vestfold, som gjennom den kompetansen de har tilegnet seg gjennom et års palliativ-onkologisk tjeneste, fungerer som kompetansebærere i primærhelsetjenesten, noe som legger til rette for god
samhandling over linjene om pasientene våre.
Lindrende behandling har siden seksjonen ble etablert hatt høy prioritet ved seksjonen, heriblant et prosjekt med ambulerende team og terminalomsorg i hjemmet fra år 2000. I 2006 fikk vi anledning til å etablere 5 palliative senger, etter hvert driftet sammen med en onkologisk sengepost med totalt 18 senger.
Et av flere vannskiller i seksjonens utvikling var da vi i 2009 organisatorisk ble overført fra medisinsk til kirurgisk klinikk. Denne endringen la til rette for tettere samarbeide med kirurgisk operative seksjoner, og etableringen av multidisiplinære team innenfor de store diagnosegruppene bryst-, GI- og urologisk kreft. I tillegg ble det tidlig etablert tverrfaglige møter omkring lungepasienter, i tillegg til ukentlige møte om palliative pasienter med denne diagnosen.
Med godt innarbeidet praksis med multidisiplinære møter, har flere av pakkeforløpene som nå er innført medført bare medført mindre endringer, og derigjennom bekreftet at vi har vært på rett vei.
I erkjennelsen av at tilbudet til pasientene er avhengig av god kompetanse og samarbeide mellom mange faggrupper, har seksjonen bidratt med onkologisk undervisning ved kreftsykepleieutdanningen ved Høgskolen i Vestfold siden tilbudet startet i 2004. Dette har vært medvirkende til at vi ved vår seksjon har samtlige sykepleierhjemler besatt med spesialsykepleiere, og har bidratt til dette også i nabofylkene.
En sentral medarbeider i seksjonens stab er vår sosionom, som etter et års prosjektperiode, ble fast ansatt i 2007.
Nyeste tiltak i seksjonens regi, er etableringen av PUSTEROM, som en viktig del av vårt totale tilbud til kreftpasientene. I tillegg til fysisk rehabilitering, er det nå mulig å ivareta hele pasienten ved hjelp av blant annet psykiater, prest, lege og sykepleier knyttet til pusterommet.
Fremtiden ved onkologisk seksjon her ved SiV er spennende, og vil i likhet med de siste årene, preges av at kreft er et satsingsområde for helseforetaket. I 2015 vil en hovedsatsing være ansettelse av ytterligere en overlege med dedikert ansvar for palliasjon, og det vil bli formalisert et ambulant team med overordnet mål å legge til rette for god lindring og terminalomsorg også utenfor sykehuset. Satsingen medfører også utskilling av palliativ enhet i egen seksjon, som sammen med onkologisk seksjon favnes under en fremtidig Onkologiske avdeling.
Forsking og utvikling har hatt fokus i seksjonens historie, men har til tider vært vanskelig å prioritere høyt nok i en hverdag preget av stadig vekst, og økende krav til driftsrelaterte oppgaver. Imidlertid deltar vi til enhver tid i multisenter-undersøkelser, og har i tillegg gjennomført egeninitierte studier, en aktivitet som vil kunne prioriteres høyere i vår fremtidige avdeling.
I likhet med andre helseforetak i regionen er det knyttet betydelig spenning til lokalisering av en strålesatelitt, en beslutning som vil medføre en betydelig kvalitetshenving av tilbudet til pasientene i vårt sykehusområde. Bygnings- og driftsmessig vil et vedtak ha store konsekvenser og by på store utfordringer, imidlertid legger planene for 7. byggetrinn til rette for inkludering av en stråleenhet som vil kunne stå klar til bruk allerede i 2020.