Nytt fra avdelingene
Onkologisk avdeling, Akershus universitetssykehus
Olav Erich Yri, onkolog, avdelingssjef
Akershus universitetssykehus (Ahus) har et opptaksområde på nærmere 490 000 mennesker og dekker kommunene i Romerike og Follo samt 3 bydeler i Oslo. Det er derfor kanskje overraskende at den første fast ansatte onkologen på Ahus kom først i 2007. Da begynte Anne Hansen Ree som professor i onkologi ved Ahus og startet oppbyggingen av avdelingen. Siden har avdelingen vokst i både antall ansatte og oppgaver. Vi teller nå 10 leger (9 overleger inkludert avdelingssjef og 1 LIS) og har ca 25 sykepleierårsverk. Avdelingen har totalt 35 behandlingsplasser. I 2014 registrerte vi ca 11 900 besøk i poliklinikken og administrerte ca. 5 700 cytostatikakurer. Dette inkluderer også aktivitet på Ski sykehus hvor vi tilbyr onkologisk behandling en dag i uken.
Avdelingen gir medisinsk onkologisk behandling for de fleste kreftformer, men vi behandler ikke lymfomer, CNS-tumores eller lungecancer. Disse behandles henholdsvis av hematologisk, nevrologisk og lungemedisinsk avdeling.
Vi har ingen egen sengepost og er avhengig av et nært samarbeid med alle avdelingene ved sykehuset. Onkologisk avdeling er organisert under medisinsk divisjon. Våre største samarbeidspartnere er likevel de store kirurgiske avdelingene (gastroenterologisk, urologisk, bryst/endokrin, kar/thorax), men også hematologisk avdeling, gastromedisin, infeksjonsavdelingen og nevrologisk avdeling, samt selvfølgelig billeddiagnostisk avdeling og patologisk avdeling er sentrale og gode samarbeidende avdelinger. Ahus har også et relativt nyetablert palliativt senter, men dette er organisert som en egen enhet i kirurgisk divisjon.
At vi ikke har sengepost gjør at alle legene jobber dagtid hele uken og det gir mulighet for god kontinuitet i lege-pasient-forholdet og dette er ett av de viktigste prinsipper for behandlingen hos oss. I tillegg har legene og sykepleierne et tett og godt samarbeid om behandlingene og vi har lagt ned et godt arbeide i utformingen av skriftlig informasjon til pasientene. Dette er samlet i vår ”Pasientens bok” som også er tilgjengelig på Ahus sine nettsider.
For å håndtere det stadig økende volumet av behandlinger har vi fra 2014 innført en systemisk tilnærming til sykepleier-administrert behandling. Dette har vi kalt ”RIS” – ”Rett I Stol”, der pasientene fyller ut et vurderingsskjema med spørsmål relatert til behandlingen og eventuelle bivirkninger samt faresignaler for komplikasjoner, for eksempel tegn på trombose. Dersom blodprøvesvar og utfylt skjema ikke avdekker tvil om pasienten kan få behandling gis behandlingen av sykepleier. I motsatt fall kontaktes lege som tilser pasienten.
Ahus ble i 2011 godkjent for 2,5 år i utdanningen til spesialiteten onkologi. Avdelingen har nå to professor-II stillinger og har godkjenning som et halvt år gruppe I-institusjon. Vi har frem til nå hatt kun en LIS-stilling. Pasientgrunnlag og overlegebemanning burde kunne forsvare å øke dette antallet betydelig. For avdelingen opp-fattes det som svært positivt å utdanne nye speisalister og det bidrar til økt strukturering av faglig utvikling i avdelingen.
Avdelingen har til sammen en 100 % forskningssykepleierstilling fordelt på 5 sykepleiere. Dette er en prioritering avdelingen har gjort uten at det er tilført midler for dette. Avdelingen driver en kombinasjon av basalforskning og klinisk forskning, spesielt innen bryst, melanom, urologi og GI. I 2014 var en eller flere av avdelingens leger med på 7 publikasjoner og flere posters på internasjonale kongresser. Anne Hansen Ree leder forskningsgruppen Clinical and Molecular Oncology in ColoRectal Cancer. CMOR-gruppen driver translasjonell forskning der det inngår fire investigator-initierte kliniske studier og eksperimentelle studier med modellsystemer. Gruppen består for tiden av 16 medarbeidere som dekker et vidt kompetanseområde. Jürgen Geisler leder en interdisciplinær translasjonsforskningsgruppe med fokus på forskning på brystkreft og maligne melanomer. Gruppen jobber med diverse forskningsprosjekter i relasjon til lokalavansert brystkreft, triple-negative brystkreftpasienter og endokrin behandling av brystkreft. Gjennom et godt samarbeid med det kardiologiske miljøet på AHUS kartlegges kardiologiske senskader etter adjuvant behandling for brystkreft.
Innen uro-onkologi konsentreres forskningsaktiviteten på kliniske studier styrt av Daniel Heinrich. Det finnes vanligvis til enhver tid én eller flere pågående studier på både prostata- og nyrekreft. Vi jobber med å utvide studieporteføljen også til å omfatte blære- og testikkelkreft. Bla. er Ahus koordinator for en multinasjonal fase II studie hvor pasienter med cisplatinresistent testikkelkreft får cabazitaxel. Studien ledes av Jan Oldenburg og skal pågå i Norge, Danmark, Sverige, Tyskland og Italia.
Onkologisk avdeling på Ahus har som selvsagt ambisjon å levere kreftbehandling av høy kvalitet og bidra til at Ahus som foretak skal gi pasientene den best mulige kreftbehandling. Vi ønsker å være en premissleverandør for kreftbehandling innad i sykehuset og i helseregionen. Etablering av stråleterapi er i den sammenheng et helt naturlig neste trinn i utviklingen av avdelingen og Ahus står samlet om at dette skal etableres ved foretaket.
Som ved alle andre avdelinger øker antall besøk og behandlinger årlig og areal og personell er ofte under press. Samtidig er vi en avdeling preget av at vi er relativt nyetablerte og har kontinuerlig fokus på å utvikle tilbudet til pasientene og finne optimale driftsformer som sikrer god pasientbehandling og godt faglig og kollegialt miljø.