Utdanning og møter
ESTRO kurs, Wien 2016 «Hematological malignancies»
Av Trine Husby og Andreas Haaland, St. Olavs Hospital
Dagens lymfombehandling er multimodal og skreddersydd for den enkelte pasient. Strålebehandling er fortsatt en viktig modalitet i både kurativ og palliativ behandling. Med økt bevissthet om seneffekter, samtidig som man vil opprettholde god kurasjonsrate, har moderne strålebehandling tatt i bruk nye teknikker for å begrense både volum og doser.
Strålebehandling av lymfomer har gjennomgått en betydelig utvikling siste tiår. Dagens teknikker er basert på nøyaktig stadieinndeling med avansert billeddiagnostikk og mer presise responsevalueringer. Studier har vist at mer moderate stråledoser gir like god effekt som tidligere brukte høyere doser og man har fått gode hjelpemidler i form av pustestyring, billedstyrt strålebehandling (IGRT) og intensitetsmodulert stråleterapi (IMRT). Dette har medført at man nå kan gi mer konform behandling, hvor tidligere store volum («Extended field» som kappefelt og omvendt Y felt og «Involved field») er erstattet med mindre volum («Involved site» og i noen tilfeller «Involved node») som gir lavere strålebelastning på normalt vev og mindre akutte bivirkninger og seneffekter. ESTRO (European SocieTy for Radiotherapy & Oncology), i samarbeid med ILROG (International Lymphoma Radiation Oncology Group) arrangerte 31.08 – 03.09 det relativt nye kurset i behandling av hematologiske maligniteter i Wien hvor moderne strålebehandling av lymfomer er i fokus. Vi var to leger i spesialisering fra St. Olavs Hospital som fikk mulighet til å reise dit med støtte fra NOF.
Kurset ble holdt på et hotell rett utenfor sentrumskjernen av Wien. Det var et tettpakket faglig program fra tidlig morgen til sen ettermiddag onsdag til lørdag. Første kveld ble det også arrangert felles middag i byen. Kurset hadde gjennomgående svært god kvalitet på forelesere og innhold. Foreleserne var kjente navn som har publisert mye på emnet inkludert viktige oversiktsartikler som er å finne i International Journal of Radiation Oncology* Biology-Physics («Red Journal»). På forhånd fikk man tilgang til 2 kasuistikker hvor man skulle tegne inn målvolum i ESTROs web-baserte tegneprogram. Videre ble man oppfordret til å ta med egne kasuistikker for felles diskusjoner. Forelesningene var av ulike typer. Det var introduksjonsforelesninger i de fleste entiteter innen Hodgkins lymfom og nodale samt ekstranodale indolente og aggressive non-Hodgkin lymfomer. I disse gikk man i relativt god detalj gjennom historikk og viktige studier som danner bakgrunn for dagens behandling, både medikamentell behandling og strålebehandling. Videre var andre forelesninger mer fokusert på volum, dose og teknikker, med god gjennomgang av blant annet pustestyrt teknikk, IGRT og IMRT samt PET-CT basert doseplan. Det var satt av tid til interaktive paneldiskusjoner med kasuistikker presentert både fra forelesere og deltagere. Seneffekter av behandlingen ble omtalt og diskutert. Det var også en sesjon med målvolumsinntegning som ledet til mange gode diskusjoner.
De fleste foreleserne var til stede under hele kurset og deltok aktivt i diskusjoner, både i forelesningene og pausene. Nivået var veldig passende for oss som har jobbet noen år med behandling av lymfomer og med noe erfaring fra stråleterapi. Foruten en håndfull kliniske onkologer var de fleste deltagerne stråleonkologer som nok i mindre grad enn oss er med på hele behandlingsforløpet. Ca. 50 deltagere fra alle verdensdeler var tilstede.
Vi fikk mye ut av kurset som var vel organisert og med faglig høy kvalitet. Det ga absolutt mersmak for videre arbeid og fordypning i faget. Vi vil oppfordre alle som jobber med strålebehandling av lymfomer til å ta kurset ved en senere anledning som et verdifullt supplement til Nasjonale Retningslinjer og obligatoriske kurs.