Utdanning og møter
ESTRO kurs, London 2015 «Hematological malignancies»
Av Martin Maisenhölder
Strålebehandling av lymfomer er vanskelig å standardisere. Internasjonalt er det hematologer som behandler lymfomer noe som gjenspeiles på internasjonale kongresser der strålebehandlingen hovedsakelig omtales i grove trekk. I Norge har nasjonalt handlingsprogram for lymfomer blitt brukt (1).
«International Lymphoma Radiation Oncology Group» (ILROG) ble stiftet i 2010 og er en verdensomspennende organisasjon som
blant annet arbeider med å optimalisere, videreutvikle og harmonisere strålebehandling av lymfomer. I løpet av 2014 og 2015 publiserte ILROG flere artikler med retningslinjer for strålebehandling av lymfomer noe som kulminerte i International Journal of Radiation Oncology*Biology*Physics Volume 92, Issue 1 (may 2015) (2) der hele nummeret ble viet strålebahendling av lymfomer.
Høsten 2015 ble «ESTRO/ILROG course on Hemtaological Malignancies» arrangert i London. Tre av overlegene ved Kreft-avdelingen I Tromsø deltok; Hanne Bersvendsen, Fredrik Sund og Martin Maisenhölder, to av oss med velvillig bistand fra NOF.
Kurset var forholdsvis intensivt med lange dager og tett program. Foredragsholderne var internasjonale kapasiteter som holdt gode foredrag. De fleste av kursdeltagerne var «stråleonkologer» med mye erfaring.
Kurset bestod hovedsakelig av teori. Her ble undergruppene av lymfomer gjennomgått i ganske stor detalj med målvolum, doser og bruk av stråleteknikker. Det var et ambisiøst program som inneholdt Hodgkin lymfom, nodale og ekstranodale Non-Hodgkin lymfom. Scenarioer med blant annet bulky sykdom, initial- og konsoliderende stråling, PET positive lesjoner og palliasjon ble gjennomgått.
I Tromsø er retningslinjene fra ILROG implementert og det ble derfor en interessant gjennomgang av bakgrunn og rasjonale. Det ble oppfordret til økt bruk av nye simulatorteknikker som PET/CT doseplan og også stråleteknikker med VMAT og «gating».
Den andre delen av kurset bestod av en praktisk øvelse og diskusjon. Denne ble dessverre preget av at ESTRO har en noe mangelfull «software» til inntegning. Forskjellene i inntegning av målvolum ga grunnlag for en interessant diskusjonen. Vi var enige om at denne delen av kurset var uforholdsmessig liten.
En ekstra bonus ved kurset var at foreleserne, stort sett, var til stede under hele kurset slik at de var tilgjengelig for spørsmål og diskusjon også mellom foredragene
Alt i alt var vi svært fornøyde med kurset og kan anbefale det til både onkologer og LIS med interesse for strålebehandling av lymfomer.
Referanser
- Nasjonalt handlingsprogram med retningslinjer for diagnostikk, behandling og oppfølging av maligne lymfomer https://helsedirektoratet.no/retningslinjer/nasjonalt-handlingsprogram-med-retningslinjer-for-diagnostikk-behandling-og-oppfolging-av-maligne-lymfomer
- Radiation Oncology*Biology*Physics Volume 92, Issue 1 (may 2015)