Nytt fra avdelingene
Avd. for kreft og lindrende behandling, Nordlandssykehuset HF, Bodø
Astrid Dalhaug, avdelingsleder,konstituert avdelingsoverlege
Da er det virkelig på tide med en situasjonsrapport fra oss i Bodø! Vår avdeling består av 4 enheter: Enhet for blodsykdommer og kreft, Enhet for stråleterapi, Palliativt team og Vardesenteret. Vi er organisert i Medisinsk klinikk. Innen onkologi gir vi et tilbud til pasienter tilhørende Nordlandssykehuset og Helgelandssykehuset, dvs nedslagsfelt på ca. 214 000 personer.
Ved Enhet for stråleterapi har vi i løpet av det siste året utvidet til 2 maskiner. True beam kom i hus juli-14, og etter div. installasjon, oppmålinger og opplæring ble den tatt i bruk i vår til palliativ strålebehandling. Det er flott å kunne tilby ny teknologi også til palliative kreftpasienter. Nå i august blir det slutt på bruk av simulator og inn kommer ny CT. Dermed skal alt være klart for starte opp med kurativ brystkreftbestråling i begynnelsen av september! I forbindelse med dette har vi også fått utvidet vår bemanning med for tiden 1 overlege, 1 fysiker, 3 stråleterapeuter/radiografer, 1 kreftsykepleier og 1 sekretær. I tillegg får vi noe utvidelse av lokalene våren-16.
Høsten-13 åpnet Vardesenteret i lokaler på pasienthotellet. Vi er det første ikke-universitets-sykehuset som har dette tilbudet og senteret er et partnerskap mellom kreftforeningen og sykehuset. Her er det ansatt sykepleiere som senterkoordinator i 100 % – og vardevakt i 50 % – stilling, ellers bemannes senteret av frivillige og likepersoner via Kreftforeningen. Senteret er godt besøkt og er et svært godt supplement til det tilbudet sykehuset har til kreftpasienter. Markedsføringen av tilbudet av senteret er svært viktig og en kontinuerlig jobb.
Enhet for blodsykdommer og kreft er vår poliklinikk/dagpost. Denne enheten er for kreftpasienter innen onkologi og hematologi, i tillegg har hematologene i enheten sin poliklinikk for pasienter med ikke-maligne blodsykdommer. Her er også tilbudet samlet til pasienter med lungekreft som skal ha kjemoterapi og kontroller av palliative lungekreftpasienter. I enheten arbeider
7 kreftsykepleiere, 4 sekretærer og leger innen onkologi, hematologi og lunge. Mars-16 flytter vi inn i helt nye lokaler (men bl.a en fantastisk utsikt) og dette ser vi fram til!
I vårt palliative team arbeider 1 overlege (snart ferdig spesialist i palliasjon), 1 psykolog, 1 kreftsykepleier, 1 fysioterapeut og 1 intensiv/smertesykepleier (50 % stilling), og i tillegg har vi prest tilknyttet teamet. Det er lett tilgang til andre faggrupper som sosionom og ernæringsfysiolog. En har bl.a fått til et møte med kreftsykepleiere/kreftkoordinatorer i samarbeidskommunene
2-3 ganger årlig som oppleves veldig meningsfylt av alle parter. I mange kommuner er det ennå dessverre slik at pga variabel legedekning og interesse blant legene, det er disse sykepleierne som står for mye av oppfølgingen av pasientene lokalt. Derfor er det viktig med ekstra støtte og møtepunkt for disse sykepleierne.
Vi har 5 overlegehjemler innen onkologi, besatt av onkolog / prof.II Carsten Nieder, onkolog Adam Pawinski, onkolog Bård Mannsåker, onkolog/univ.lektor II Ellinor Haukland og kst.overlege/univ.lektor II Astrid Dalhaug (som også er avd.leder/kst.avd.overlege). Vi har god rekruttering til LIS stillingene og vi har 4 hjemler men ikke full lønnsdekning i alle, slik at en har brukt
ledige lønnsmidler fra overlege i delvis permisjon til å lønne LIS. Vi har 3 overleger med bistilling ved Universitetet i Tromsø, samt 1 LIS i postdoc i 50 % ved NTNU. Innen forskning har vi 1 overlege med doktorgrad, 2 LIS med PhD og 2 overleger som er godt i gang med PhD.
Vi har laget forslag til vaktordning innen onkologi, men vet ikke når dette blir realisert. Akkurat nå er det igjen et stort press for å få økonomien i sykehuset til å gå i balanse. Det å drifte effektivt over år i et sykehus i ombygging er vanskelig, og i tillegg er det sykehuset som skal dekke utgifter til lån for utbyggingen. Positivt for oss er det at vår avdelingen går i pluss. Det er svært viktig for oss at utbyggingen fullføres da det i det nye sykehuset er planlagt 12-14 senger øremerket kreft/stråle/ palliasjon.
NLSH i Bodø har pr. nå MDT-kreftmøter innen gastro, urologi, lunge og bryst. For flere av disse møtene har vi kreftleger vært pådrivere. Lokalsykehusene i Lofoten, Vesterålen, Mo i Rana, Sandessjøen og Mosjøen deltar jevnlig på MDT møtene via telekonferanse. Vi ser nå at kreft pakke-forløpene bidrar til økt forståelse for viktigheten av disse møtene. Vi håper også at forløps-koordinatorer vil avhjelpe noe av vår rolle i administrering av disse møtene. Som nok andre avdelinger har erfart krever disse møtene mye ressurser, og kreftleger sammen med radiologer og patologer deltar på mange møter. Dette er viktig å synliggjøre framover for og forhåpentligvis få mer ressurser. I tillegg håper og tror vi at innføringen av pakkeforløp kreft gjør utredningene ennå mer «strømlinje-formet» og at pasientene blir bedre ivaretatt i fasen fram til diagnose og evt. oppstart av behandling.
Så ønsker vi i Bodø alle i onkologi-miljøet i Norge en riktig god sommer/ferie!!!